Feriepiloter til havs ved Møns Klint

EU-millionprojekt skal styrke turismen i den sydlige del af Østersøen

1.5.2024
Foto: Mads Tolstrup

EU-projektet ’MariEx’ er del af puljen for bæredygtig og vedvarende turisme, og skal styrke turismen på havet og i havnene - her er Visit Sydsjælland & Møn med som den eneste danske partner.

I går, 1. maj, lød startskuddet til EU-projektet “MariEx - Creating new Maritime Experience Points & marketing narratives for land tourists to renew the maritime destination profile of the South Baltic area”, og arbejdet er nu påbegyndt.

MariEx-Projektet har til formål at støtte udviklingen af maritime oplevelser på- og ved vandet i områderne hos de forskellige deltagende partnere – i VISMs tilfælde er det kommunerne Næstved, Faxe, Stevns og Vordingborg, hvor vandoplevelser og havne skal løftes højere op, end hvad før har været muligt. 

Projektet hører under en EU-pulje, der går under navnet ”Developing sustainable, resilient, and innovative tourism”. 

Fuld fart på marketingsarbejdet

Projektet er stadig i sin tidlige fase, så den endelige arbejdsfordeling er stadig ikke fastlagt, men foreløbigt er VISMs rolle at stå for markedsførings- og presseaktiviteter, som sætter de maritime oplevelser i højsædet. Potentielle gæster skal få en fornemmelse af, at den sydlige del af Østersøen er mindst lige så skøn fra havet, som den er fra landsiden, og der arbejdes på at gøre destinationerne endnu mere attraktive for både lystsejlere og landkrabber. Der er afsat godt 3 millioner euro til afvikling af aktiviteter og markedsføring af områderne.   

Målgruppen for den øgede markedsføringsindsats er både danske og internationale overnattende og dagsgæster i områderne, og der lægges kræfter i markedsføring af outdooroplevelser, afvikling af presseture samt video- og onlineannoncering i løbet af hele projektets levetid. 

Under hele projektet bliver der udvekslet erfaringer og sparret mellem de internationale partnere, som deltager. Dette sker til særlige netværksmøder, hvor partnerne fra de deltagende EU-lande mødes fysisk. Udover netværksarrangementerne, er der et stort inddragende element i projektet, hvor blandt andre stakeholders, havne og andre deltagere involveres i projektets udførelse.

Internationale samarbejdspartnere

Projektet inkluderer stort set hele den sydlige del af Østersøen og de lande, der ligger der. Der er partnere med fra Tyskland, Sverige, Polen, Litauen og Danmark ved VISM, som er den eneste danske partner i projektet.

Helt konkret er partnerne i projektet: Tourism Association of Vorpommern, Municipality of Kröslin, Hörte Harbour Association, Municipality of Darłowo, The Association of Sea Cities and Municipalities, Administration of Klaipéda District Municipality, Association of Klaipeda Region, Union of the Baltic Cities og Visit Sydsjælland & Møn A/S.

Alle partnere har forskellige ’Associated Partners’, som støtter op om projektet, og i dette tilfælde har VISM Region Sjælland som associeret partner.

Projektet har et foreløbigt budget, der ligger i omegnen af 17 millioner kroner og det kører i tre år frem til maj 2027.