Mikkel Beha på Møn: Disse to ting brillerer Danmark særligt i
Det er slet ikke nødvendigt at rejse om på den anden side af jorden for at jagte eventyr, for de findes lige her i vores egen baghave, mener Mikkel Beha, der kaster anker på Møn i den nye sæson af ’Kurs mod danske kyster’. Mød den berejste tv-vært her.
Af Simone Brandt Hald
”Vi føler jo, vi kender jer,” råber en ældre kvinde i gul trafikvest og styrthjelm fra sin cykelsadel.
Det er ikke gået ubemærket hen, at familien Beha har kastet anker i Klintholm Havn. De fleste danskere er efterhånden på fornavn med den kendte sejlerfamilie, der har rejst verden rundt til søs, og som tæller far Mikkel, mor Mariann og de tre sønner Emil, Theis og Alfred. De næste tre dage skal familien filme en spritny sæson af det populære TV2-program ’Kurs mod danske kyster’ her på Møn med klinten som kulisse.
”Møn skal levere skønheden. Det er bare Danmark, når det er smukkest med skrænter, bakker, skove, strande og vandrefalke,” siger Mikkel Beha, da SydkystDanmark møder ham ombord på familieskibet Wallenberg.
”Vi har lige været på Vestkysten, så vi har ikke set så meget grønt, der er jo fandme ikke andet end marehalm og sand derovre,” griner Mikkel Beha, der kan fortælle, at de tre sønner er med på skift i år, nu hvor der er kommet børnebørn til, og familielogistikken skal gå op.
Det er andet år i træk, at familien har sat kurs mod en række danske destinationer, og undervejs kommer de både forbi Isefjorden, Skagen, Vestkysten, Møn og til sidst Bornholm. På Møn er særligt klinten og naturen i centrum. Sammen med Ole Eskling, der er Camp Manager hos Camp Møns Klint og selv har sejlet hele sit liv, kaster de anker ud for Møns Klint, sover under den stjerneklare himmel, ser klinten badet i morgenlys og spotter ynglende vandrefalke.
Foto:Ole Eskling
Danmark som rejseland
Som alle andre har familien Beha været på tvungen staycation, siden Udenrigsministeriet farvede verdenskortet rødt sidste år. Det har den ellers så rejseglade familie dog taget i stiv arm.
”Det er vi overhovedet ikke kede af. Danmark kan så meget, vi glemmer det bare lidt nogle gange,” siger Mikkel Beha.
”Det er også meget sundt at opdage, at livet sagtens kan være godt, selvom man ikke flyver fire gange om året.”
Noget af det, Danmark brillerer i, og som gør vores fædreland til et oplevelsesrigt rejseland, er, ifølge den berejste tv-vært, de mange bæredygtige og lokale initiativer. Det bed han særligt mærke i under en aften-cykeltur rundt i Møns bakkede landskaber.
”Det er så fedt, at der er så mange, der gør sig umage. Efterhånden ligger der jo et mikrobryggeri på hver en lille ø og i hver en lille flække. I går så jeg en gårdbutik, der reklamerede med, at de havde hjemmebagte hvede- og rugbrød. Mange steder er man begyndt at genfinde kærligheden til det lokale, og gudskelov for det – det er dødssygt at importere alting, vi har jo fandme det hele i det her land. Vi kan hive de mest friske fisk op af havet, vi kan dyrke de mest fantastiske grøntsager. Vi har hele madpyramiden i egen baghave,” siger han.
Inspireret af den yngste søn, efternøleren Alfred, der er blevet fiskehandler, har familien Beha i år valgt at sætte fokus på vigtigheden af at spise danske, lokalproducerede fødevarer i programmerne.
”Over 80 procent af de fisk, vi fanger i de danske farvande, bliver eksporteret, og 80 procent af de fisk, vi spiser, bliver importeret. Det er jo skørt, at vi spiser rovfisket tun og laks opdrættet i havbrug fyldt med medicin, når vi har et af de fineste farvande i verden,” siger Mikkel Beha, der siden spæd har sejlet på de syv verdenshave med sin far, søfareren Troels Kløvedal.
Foto:Destination SydkystDanmark
Kvalitet fra A-Z
Netop kærligheden til det lokale ligger dybt i mønboernes DNA, og nye vejboder og butikker popper hele tiden op i ø-billedet. Blandt andet har Isle of Møn Spirits specialiseret sig i gin lavet på vilde planter og urter høstet i den mønske natur, mens Møn Is langer frisklavet is fra egne økologiske køer over disken i stedets hyggelige gårdbutik.
”Mønboerne har fat i den lange ende, når det kommer til at tiltrække købestærke turister, der går op i kvalitet. Den type turister kunne aldrig drømme om at tage til takke med en omgang pomfritter og en skub-op-is. Til gengæld er de villige til at betale ekstra for at få en lokal oplevelse ud over det sædvanlige,” siger Martin HH Bender, der er direktør i Destination SydkystDanmark.
Coronapandemien har sat ild under indlandsturismen, men skal turismeindustrien drage nytte af opsvinget, og danskerne fortsat vælge Møn over Monaco, så skal havnene have en ansigtsløftning, mener Ole Eskling. Han ser et stort udviklingspotentiale i øens havnemiljøer.
”Hvis vi gerne vil have flere købestærke kvalitetsturister og lystsejlere hertil, skal vi også vågne lidt op i havnene. Havne skal være interessante miljøer med gode hoteller, restauranter, cykelstier og ordentlige sanitære faciliteter,” siger Ole Eskling, der kalder farvandet omkring Møn unikt og i verdensklasse til lystsejlads.
Netop havnemiljøerne bliver der lige nu arbejdet benhårdt på at udvikle, forklarer Rikke Karlsson fra SydkystDanmark, der står i spidsen for et storstilet havneprojekt i samarbejde med Dansk Kyst- og Naturturisme og Visit Lolland-Falster.
”Vi ved, at kvalitetshavne både tiltrækker søfarende og landkrabber, fordi der er en dragende atmosfære på havnene. Med støtte fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse er vi i gang med at afdække potentialerne i en række havne på Sydsjælland og Møn. Vi vil f.eks. kigge på, hvilke havne der kan drage fordel af at fokusere på autocampere, hvor vi kan etablere samarbejde med den lokale kajakklub, så kajakkerne kan lejes ud, når foreningen ikke bruger dem, og hvordan vores cykelstier kan binde havnene sammen.”
Foto:Ole Eskling
Eventyret i baghaven
Det, der gør Danmark særligt spektakulær, er naturen, mener Mikkel Beha. De lange, lyse nætter, de store vidder og farverne ikke mindst. Der når andre lande ikke Danmark til sokkeholderne, ifølge den berejste eventyrer.
”Hvis du går ud på den yderste mole derude og kigger ned i vandet, så kan du se 3-4 meter ned på den hvideste sandbund. Samtidig kan du se det grønneste skovbryn, og for lidt siden kunne du se gule sennepsmarker. Mange andre steder er landskabet slet ikke lige så varieret. Norge er også flot, men der er virkelig mange klipper og grantræer. Der har vi bare en farvepalet her i Danmark, som er helt fantastisk,” siger Mikkel Beha, der dog – bevares – også kan finde mange fortræffeligheder ved at sidde på stillehavsø.
Men man behøver ikke krydse ækvator for at finde de store oplevelser, siger han.
”Eventyret har ikke en skid med geografi at gøre. Det er ikke sådan, at jo længere væk, du kommer, jo større er eventyret. For mig er det en tilstand. Om vi griller nogle pølser eller en fisk, vi selv har skudt med en harpun, lige her, eller om vi gør det på Rangiroa, det gør ikke den store forskel. Den store oplevelse ligger i at gøre det sammen som familie. Det er det, der tæller,” siger Mikkel Beha, der dog føler sig forpligtet til at give den danske kulturarv videre til næste generation.
”Det kan nemt komme til at lyde opdragende over for andre, men jo, jeg føler personligt en forpligtigelse til at vise vores dejlige land til vores børn og børnebørn, og fortælle dem, hvad vi kommer af.”
’Kurs mod danske kyster’ kan ses hver mandag kl. 20 på TV2 og streames på TV2 Play. Programmet om Møn løber over skærmen den 30. august.