Strøby

Naturen viste sig fra sin værste side, nu skal Sydsjællændere og Mønboer vise sig fra deres bedste: ”Vi må kæmpe sammen og hjælpe hinanden”

24.10.2023
Foto: Visit Sydsjælland & Møn

Det Sydsjællandske og Mønske turismeprodukt blev beskadiget af stormfloden, og det vil få konsekvenser for turismen i området på kortere og måske længere sigt. Alligevel tror lokale på, at destinationen vil rejse sig op af asken, hvis vi husker at støtte hinanden.

Digerne brast, campingpladser og sommerhuse lå under vand og de ikoniske røde fiskerhytter i Rødvig havn blev slugt af havet. Oktober-stormfloden bragte massive ødelæggelser med sig – både materielle og immaterielle.

Nogle steder blev lagt ned af stormfloden, mens andre var heldige at gå mere eller mindre fri. Stormen har lagt sig, og nu begynder arbejdet for at genopbygge og renovere flere steder på Sydsjælland og Møn. Men hundredeårshændelsen har haft konsekvenser i hele destinationen, og nogle turistaktører frygter yderligere konsekvenser i fremtiden.

- Vi kommer til at bruge en masse penge og en hulens masse timer på at fixe det her, lyder det fra Henrik Taaning, der er salgs- og marketingschef hos Feddet Strand Resort.

Det var heldigvis kun halvdelen af campingområdet, der kom under vand, og derfor kan Feddet Strand Resort stadigtage imod turister.

 

Byen under vand

Det så slemt ud i Præstø, hvor det meste af byen var under vand. Værst så det dog ud på havnen, hvor Café Mocca ligger.

På trods af sandsække og bigballer, som skulle bremse vandmasserne, kom midtbyen alligevel under vand. De umiddelbare konsekvenser for byens borger, så vel som forretninger er tydelige, hvis man spørger Henrik Westergaard, der er formand i Præstø Handelsstandsforening.

- Netto og Meny på Svend Gønges Torv i midtbyen er lukkede, da der sivede en blanding af havvand og kloakvand ind under stormfloden. I mellemtiden blev der slukket for strømmen, så køle og frostvarer skal smides ud. Vandet kom også ind til Lykke Cykler, som nu skal tømmes, Nybolig skal renoveres, og det skal småbørnsbutikken Krudtlinger også. Lige nu har Rema megatravlt, for de er den eneste dagligvareforretning, der kan holde åbent.

Henrik Westergaard tror, at stormen har ændret noget blandt præstøerne, og at der skal sættes initiativer i gang for at forhindre lignende skader i fremtiden.

- Vi er jo stadig i afklaringsfasen, vi ved ikke helt hvor meget der er sket i de pågældende butikker, men uanset hvad, så glemmer man jo ikke stormen så let. Det kunne da godt være noget med kystsikring til at afdæmpe det næste gang. Vi må kæmpe sammen og hjælpe hinanden.

 

Havnen blev blæst omkuld

Rødvig havn var et andet sted, der blev hårdt ramt. Her blev flere af de kendte, røde fiskerhuse slugt af havet, og havnens unikke vartegn blev destrueret.

Flere både ligger på bunden af havnebassinet, mens andre er blevet båret op på land. Én af de heldige bådejere var Peter Holst, der er den nye ejer af Klinten Boat Tours. Hans båd var relativt uskadt, men han så ødelæggelserne i havnen på tæt hold.

- De smukke, røde huse er jo blevet revet væk, og bådene var enten sunket eller smidt op på slæbestedet. Det er her der skal tages hul på Stormflodspuljen og kommunen skal gå ind i det her, hvis havnen skal komme til at leve igen.

En dog uventet konsekvens var mængden af turister, der trodsede vejret for at se Rødvig Havn efter stormfloden.

- Der var proppet med turister, der kom ned for at se det med egne øjne. En ting er at se ødelæggelserne på fjernsynet, men noget andet er at se dem i virkeligheden, siger han.

 

Langsigtede konsekvenser og håb for fremtiden

Det er ikke til at sige, hvordan stormfloden vil påvirke turistaktørerne på længere sigt. Nogle steder er blevet lagt så hårdt ned af stormen, at den umiddelbare fremtid virker usikker.

På Feddet Strand Resort er man også optimistiske for fremtiden. Dog er der en stille bekymring om, at en efterårsstorm af denne karakter spreder ringe i vandet hos kommende turister, der måske overvejer at vælge Sydsjælland og Møn til i fremtiden.

- Vi håber, at der ikke er yderligere konsekvenser for os nu og her. Vi håber i hvert fald ikke, at folk vil blive væk næste efterår. Nu er det jo en 100-års hændelse, men jeg håber virkelig ikke, at det bliver noget, der spreder en frygt eller utryghed blandt turister. Det kunne måske være en ting, men det håber vi ikke, siger Henrik Taarning.

På Rødvig havn tror Peter Holst, at den store mængde opmærksomhed fra medier og stormturister vil gavne i den kommende tid.

- Jeg tror personligt, at Rødvig bliver så velbesøgt næste sæson på grund af denne begivenhed. Jeg har hørt tyskere snakke om Rødvig og denne storm. Jeg tror, at Rødvig kommer til at blive det nye Hornbæk, og jeg er egentlig ret positiv omkring potentialet for havnen, når vi har fået bygget den op igen.   

I lyset af stormen viste bl.a. indbyggerne i Præstø stor mængde sammenhold og fællesånd. Flere frivillige meldte ind og hjalp hinanden med alt fra husly og kaffe til mad. Det er det samme lokale sammenhold, som formanden for Præstø Handelsstandsforening Henrik Westergaard tror, er redningen for byen efter stormen.

- Jeg håber det betyder, at folk vil huske at støtte lokalt i fremtiden. Det kan godt være, at der er en butik, der lukker, men når den åbner, så skal du bruge den. Som by mister vi omsætning, hvis folk finder andre veje til at få deres varer. Jeg håber at både indbyggere og turister husker at bruge de lokale butikker, ellers kan det ikke betale sig at renovere, hvis folk ikke kommer tilbage og bruger dem, siger Henrik Westergaard.