Næstved By

Ny middelalderfestival skal styrke Næstveds image

18.8.2021
Foto: Tage Klee

Der findes middelalderfestivaler i både Horsens, Madrid og Chesterfield – og nu også i Næstved. Over de næste fem år skal byfesten vokse sig stor og tiltrække gæster fra nær og fjern.

Af Simone Brandt Hald

Bliv ikke overrasket, hvis du støder på en brynjeklædt ridder eller en rapkæftet munk i Næstveds bybillede i den kommende tid. Fra den 26.-28. august løber den første middelalderfestival af sin slags nemlig af stablen i den gamle bymidte.

”Næstveds Søjler – tilbage til fortiden” har fået bevilget 1 mio. kr. årligt de næste fem år af Næstved Kommune og har også modtaget støttekroner fra bl.a. Bikubefonden og Trelleborgfonden. Middelalderfestivalen kickstartes med et storstilet middelalderoptog med folk og fæ, gademusikanter og gøglere, og håbet er, at festivalen vil bidrage til en positiv fremstilling af den gamle handelsby, fortæller Klaus Eusebius Jakobsen, der er viceborgmester i Næstved og formand for den forening, der står bag festivalen.

”Mit håb er, Næstveds Søjler vil være med til at brande Næstved som en spændende by,” siger den tidligere rektor på Herlufsholm Kostskole.

”Det er et forsøg på at vise, at vi har en historie her i Næstved, som vi kan være virkelig stolte af. For der er faktisk ikke synderligt mange, der kender den. Næstved har været et meget betydningsfuldt handelscentrum i Middelalderen. Fra 1200-tallet og frem til 1500-tallet var det en af landets største byer. Næstved har nok lidt ry for at være en gennemsnitlig, grå købstad, men det er altså ikke rigtigt.”

Unik middelalderkulisse

I løbet af den tre dage lange festival kan man opleve middelalderkoncerter, markeder, gadeteater, foredrag om arkæologiske udgravninger, ridderturneringer og meget andet. Til formålet er der hyret skuespillere fra hele Europa, som skal agere soldater, væbnere, riddere med mere. Særligt ridderturneringen, hvor fire riddere på heste skal i lancekamp, har Klaus Eusebius Jakobsen store forventninger til.

”Ridderturneringer er karakteristiske for middelalderfestivaler. Men vores tager udgangspunkt i Slaget ved Næstved i 1259. Det var et voldsomt slag mellem kirkens og kongens folk. Kongemagten var repræsenteret ved Margrethe Springhest, hun brugte mest bønder her fra området, og de blev slagtet. Man ved ikke præcis, hvor slaget har fundet sted i Næstved, men man har fundet en grav med 60-70 skeletter fra bønder nær Grønnegade Kaserne. Det slag genskaber vi nu,” fortæller lokalpolitikeren.

Næstved Søjler

Foto:Emma Wennerblom

Mange andre danske og europæiske byer har tradition for middelalderfestivaler, så konceptet er velkendt verden over. Men Klaus Eusebius Jakobsen lover, at ”Næstveds Søjler – tilbage til fortiden” kommer til at skille sig ud i mængden. Næstveds velbevarede middelalderarkitektur spiller nemlig en vigtig hovedrolle.

”Vi bruger den originale middelalderkulisse i Næstved bymidte. Den er stadig intakt. Vi har bl.a. to store kirker og boligkomplekset Boderne fra 1400-tallet. Det er der, vores festival har sit udspring. For det andet er det gratis at komme ind, og det gør en forskel for en familie med to børn og to voksne, ellers kan det hurtigt løbe op,” siger han.

Enkelte ting koster penge, f.eks. koncerten med middelalderkoret Musica Ficta, mad og drikke. Men priserne er fornuftige, og alt kan købes for guldmønter, de såkaldte Skærv og Witten, som er festivalens egen valuta lavet til lejligheden. Mønterne svarer til henholdsvis 10 og 20 kr.

Klaus Eusebius

Foto:Næstved Søjler

Klaus Eusebius i fuld sving med de sidste detaljer inden festivalstart. 

En gevinst for det lokale erhvervsliv

Festivalen kommer også det lokale erhvervsliv til gode. Blandt andet har man indgået et samarbejde med Gavnø Slot, der laver guidede rundvisninger i slottets gamle klosterkirke fra 1402, mens Rønnebæksholm Gods inviterer indenfor i herregårdshaven, som har en middelalderafdeling med medicinhave.

”Ingen af dem skal aflevere penge til festivalen, så de entréindtægter, de får ud af det, beholder de selv,” siger Klaus Eusebius Jakobsen og slår fast, at drømmescenariet er at få endnu flere lokale virksomheder med ombord.

”På sigt håber vi, at festivalen vil række ud over kommunegrænsen. At et gods for eksempel vil lægge lokaler til en stor koncert, en middelaldermiddag eller lignende.”

Klaus Eusebius Jakobsen anslår, at mellem 300-2.000 publikummer vil dukke op til ”Næstveds Søjler” her det første år. Foreningen har sendt trænøgler magen til dem på Næstveds våbenskjold ud til alle byens 3. klasser og opfordret til, at de farvelægger og hænger dem på nøgletræet ved kirken, når festivalen går i gang. Der er præmier på højkant til bl.a. BonBon-Land og Holmegaard Værk.

”Det har vi gjort med fuldt overlæg,” griner Klaus Eusebius Jakobsen.

”Vi håber, at det kan lokke børn og forældre hertil. Der er både noget for børnefamilierne, det grå guld, og dem, der bare har lyst til at komme ned og drikke en bajer. Modsat for eksempel en heavy metal-festival har en middelalderfestival meget bred appel, så vi forventer at se et bredt udsnit af borgere.”

På grund af corona har markedsføringen af middelalderfestivalen været rettet mod lokalområdet og det øvrige Sjælland, men planen er, at målgruppen skal udvides næste år.

”Tyskerne elsker sådan noget her, så næste step bliver at få fat i dem. Nu og her skal vi først have konsolideret festivalen. Men jeg er ret sikker på, at vi kommer ud med et overskud i år, og de penge skal bruges til at udvikle projektet,” siger formanden.