Nyt liv i havnene skal øge turismen
De lokale havne er en enorm styrke og et uvurderligt trækplaster for turismen. Et nyt 3-årigt projekt skal skabe endnu mere liv på havnene til gavn for både lokale og turister.
Der er ikke meget, der kan måle sig med en is eller en kølig fadøl på havnen. Atmosfæren på havnen kan bare noget helt særligt, og derfor er havnene også et trumfkort i turismen.
”Vi er jo her i Destination SydkystDanmark og hos vores venner på Lolland Falster omgivet af nogle smukke kyststrækninger og dermed også en masse fantastiske havne. Og er der noget, der tiltrækker turister, så er det kystområder og især de hyggelige havne med den helt specielle stemning,” siger Heidi Larsen, netværks- og forretningsudviklingschef i Destination SydkystDanmark.
”Du kan gå en tur ved vandet og se på både, nyde en frokost med udsigt over vandet, tage en tur ud og sejle i en turbåd, sejle kajak eller stå på SUP-board eller hvad man nu har lyst til. Så havnene spiller en stor rolle for turismen i området. Samtidig er det en slags krydsfelt af mindre aktører, der tilsammen sagtens kan tiltrække turister for en hel dag – med mad, aktiviteter og overnatningsmuligheder – og det er dét potentiale, vi skal blive endnu bedre til at udnytte,” siger hun.
Saltvandsindsprøjtning til havnene
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har netop bevilget 1,3 mio. kroner til et 3-årigt projekt, der netop skal revitalisere vores lokale havne. Projektet gennemføres i tæt samarbejde med Visit Lolland-Falster og Dansk Kyst- og Naturturisme, der alle bidrager både økonomisk og med medarbejdere, sådan at projektet får et samlet budget på 2,6 mio. kr.
”Vi er simpelthen så glade for at have fået de her midler, for det kan betyde en stor forskel for vores arbejde med havnemiljøer og for udviklingen af virksomhederne på havnene og langs kysterne,” siger Heidi Larsen.
”Havnene er allerede i dag attraktive for vores turister, men vi ser også et kæmpe potentiale for at videreudvikle og skabe endnu mere liv på havnen og gøre dem endnu mere attraktive, end de er i dag,” siger hun.
Projektet lægger i høj grad op til, at de lokale aktører på havnene byder ind med deres idéer.
”Det handler om at afdække, udvikle og koordinere de enkelte aktører på de enkelte havne, få styrket samarbejdet og vidensdeling, identificere udviklingsmuligheder og altså i sidste ende skabe et endnu mere attraktivt havnemiljø – som kommer til at glæde både lystsejlerne, de ’almindelige’ turister, men i høj grad også de lokale,” siger Heidi Larsen.
Skræddersyede løsninger
Det første skridt i projektet bliver at afdække faciliteter, udfordringer og udviklingsmuligheder i havnene, siden bliver der arrangeret informationsmøder for aktørerne i de lokale havnemiljøer for at få det bedst mulige udgangspunkt for at udarbejde vækstplanerne.
”Nu skal vi jo i arbejdstøjet. Vi skal ud og tale med alle havne, og finde ud af, hvordan vi kan understøtte den enkelte havn bedst muligt. Hvem har de gode erfaringer, som vi kan lære af, og hvordan kan vi dele vores viden, så vi tager alle de gode initiativer, der allerede er derude, med ind i projektet? Herudover skal vi naturligvis tale med de enkelte virksomheder på havnene, så vi får dem og alle deres gode idéer med ind i loopet,” slutter Heidi Larsen.