Rødvig Havn

Sydsjælland og Møn blev ramt af århundredets storm

24.10.2023
Forfatter: Nanna Kildemose Nielsen
Foto: Steen Bonke

Vind blæste med orkanstyrke, træer væltede og Sydsjælland og Møn var under vand. Sådan oplevede turistaktører århundredets storm.

Den sidste weekend i efterårsferien 2023 bliver nok en, vi på Sydsjælland og Møn sent vil glemme.  Beredskabet, frivillige og borgere gik i gang med at sikre kyster, havne og private boliger og forretninger, for der kom varslinger om voldsom blæst, stormflod og forhøjet vandstand langs hele den danske østkyst. På trods af den ellers grundige forberedelse, endte flere områder af Sydsjælland og Møn med at stå under vand, hvor særligt havne, kystbyer og sommerhuse blev ramt. Allesammen vigtige for turismen på Sydsjælland og Møn.

En af de helt store aktører i destinationen, Feddet Strand Resort, var fuldt booket grundet efterårsferien og havde godt gang i aktiviteterne på pladsen, heriblandt mini-disko for de mindste.

Alt gik egentlig efter planen, indtil omkring kl. 22 om fredagen, hvor et dige bryder sammen og et ca. 15 meter langt stykke af diget skyller væk, fortæller Henrik Taaning, der er salgs- og marketingschef. 

- Herfra eskalerer det bare. Blæsten tager til og trækker vandet med, så der kommer vand ind fra begge sider af pladsen.

Alle sæsongæster på pladsen havde vand i forteltene, enkelte havde vand i campingvognen og særlig resortets fjordhytter blev  hårdt ramt og stod under vand alle sammen. Personalet stod derfor med massive udfordringer, men heldigvis havde mange af gæsterne overskud og hjalp hinanden på pladsen.


Præstø blev oversvømmet

I den lille havneby Præstø gik en sluseport i stykker og resulterede i oversvømmelse af midtbyen, men også havnen, hvor Café Mocca har til huse, blev særlig hårdt ramt. Diana Willms, der er SoMe-manager hos Café Mocca, fortæller os mandag morgen, at hun stadig ikke har overblik over skaderne, men at den meget besøgte café nærmest er totalskadet

- Gulvene i caféen er revet op for at se, hvor galt det er og om væggene også er beskadiget. Alle vores maskiner skal hentes og afprøves om de virker og hvis de gør, skal de renses.

Da vandet begyndte at stige fredag aften, oversvømmede det hele bygningen, så både hele lageret og alt inventar nærmest er lige til at smide ud. Diana Willms fortæller, at da der gik brand i relæet, som resulterede i strøm i vandet, måtte de evakuere og kunne dermed kun stå og se til.


Stevns blev hårdt ramt

- Rødvig, Lund og Bøgeskov havne har virkelig fået smæk – Bøgeskov og Lund havn eksisterer nærmest ikke mere.

Sådan lyder det fra Stevns Klint Experiences direktør og formand for LimeLight BoardSport Club, Steen Bonke Sørensen, da vi fanger ham på telefonen mandag middag.

- Der er én båd tilbage i Lund havn og Rødvig havn ligner en affaldsplads med sænkede både i havnen og både, der er kastet op på kajen. Der ligger fiskenet og -kroge i tusindvis og plastik er skyllet i vandet, uddyber Steen Bonke Sørensen.

Årsagen bag skaderne i Rødvig Havn skyldes de to ydermoler, som ikke holdt. Det betød, at der kom store skader på bådene, hvor bygningerne på havnen har stået bedre imod. Både sandstranden og stenstranden, som ligger på hver sin side af Rødvig havn har også taget skade af stormfloden.

Mandag eftermiddag fortæller Mette Høgenhaug fra Rødvig Ferieby, at der stadig ikke er nogen sandstrand, fordi vandet ikke har trukket sig helt tilbage endnu. På samme måde fortæller receptionist fra Rødvig Kro & Badehotel Risa Thaarup Høegh, at stenstranden har rykket sig et par meter. Hun fortæller dog, at den populære vandrerute, Trampestien, som går fra Bøgeskov Havn til Rødvig Havn, har overlevet den voldsomme storm.

- Vi har talt med et par stykker, som har været ude og gå på Trampestien og det kan man sagtens, heldigvis.  

Claus Johansen, der ejer Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov bekræfter, hvordan Bøgeskov havn var meget udsat under stormfloden:

- Der stod 4,5 meter høje bølger ind mod havnen. Det er så synd at se hvordan en havn, der er lagt så meget arbejde i, bliver smadret på få timer.

Der var vand Traktørstedets ellers høje terrasse, hvor et rækværk gik i stykker. Det var en større oprydning fortæller Claus Johansen.

Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov kunne dog åbne for gæster igen allerede kl. 12 lørdag.


Feriehusgæster måtte flyttes

Medarbejderne hos Feriepartner Møn-Stevns stod til en masse ekstraarbejde i weekenden. Feriepartner Møn-Stevns har flere sommerhuse til udlejning langs den sydsjællandske og mønske kyst, som var ramt af det voldsomme vejr. Udlejningschef Lone Dalthur fortæller, at særligt Oddermosen på Møn og Præstø var hårdt ramt, men også et lille hus ved Rytzebæk Strand på Møn stod med vand op ad døren allerede torsdag.

– Vi blev kimet ned af gæster som ikke kunne komme afsted eller skulle flyttes.

Direktør ved GeoCenter Møns Klint Nils Natorp fortæller, at de ved Møns Klint har måttet afspærre trapperne ned til stranden, fordi vandet har ødelagt de nederste dele:

- Det nederste af alle fem trapper er skyllet væk. Der mangler to til fem meter.

Stranden kan dog stadig tilgås fra parkeringspladsen ved Fyret. Dog kan Nils Natorp se en af få positive sider af stormfloden. Besøgende ved Møns Klint får nemlig i dagene efter et smukkere syn end normalt, da der har lagt sig et lag af ”kridt-sne” i Klinteskoven, og samtidig har vandet fået en helt særlig hvid farve, fordi kridtet er skyllet af klinten.

Udover de ovenstående turistaktører, har også Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Traktørstedet Højeruplund, Højerup gl. Kirke, Faxe Ladeplads, kystvejen i Strøby og Klintholm Erhvervshavn mærket stormfloden og er i fuld gang med oprydning og genopbygning af de skader, som stormfloden har forårsaget.