Koldkrigsmuseum Stevnsfort
I allerforreste frontlinje lå Stevnsfortet – en brik i Danmarks og NATOs forsvar under Den Kolde Krig. En historie som du måske husker, men slet ikke kender! Besøg Koldkrigsmuseet på Stevns.
I 40 år var man klar på Stevnsfortet, hvis der skulle udbryde krig mellem øst og vest. Vi skal ikke længere tilbage end år 2000, hvor Stevnsfortet stadig var bemandet. Stedet blev efterladt fra den ene dag til den anden.
Foto:OESM
En dansk knytnæve mod øst
Koldkrigsmuseum Stevnsfort er en del af Østsjællands Museum. Det står mere eller mindre som det gjorde, da det lukkede i år 2000. På en guidet tur får du adgang til de lange gange og underjordiske rum.
Stevnsforts 1,7 kilometer lange gange er hugget ud i kalken af Stevns Klint, og er bygget til at modstå atomkrig. Om det rent faktisk kunne have ladet sig gøre, fandt vi heldigvis aldrig ud af.
Over jorden kan du se en – ligeledes autentisk – enhed af det amerikanske missilsystem HAWK som havde base på Stevnforts terræn fra 1984 til 2000.

Foto:Frame & Work
Prøveskydninger der kom lidt for tæt på
En vandrehistorie fortæller at to pansertårne var hver udstyret med to kanoner. Disse kanoner havde hver en rækkevidde på 33 km, hvilket betød, at de kunne dække hele Øresund. Det passede nogenlunde med Falsterbo i Sverige, hvor det bemandede fyr, Falsterbo Fyr, stod. Men ikke desto mindre forsøgte man alligevel ved prøveskydninger at ramme tæt ved fyret. En dag, hvor vinden stod helt rigtigt, og med den rette linje og højde på kanonen, kom man så tæt på fyret, at vinduer og døre blev sprængt op, og bemandingen blev blæst omkuld. Der skete heldigvis ikke mere end det, men de ringede dog - noget fortørnede over situationen - og spurgte, hvad pokker der foregik!
Tre interessante facts om Stevnsfortet
1. Da Stevnsforts ny underjordiske operationsrum – O-rummet – stod færdigt i januar 1986, var det udstyret med den allermest topmoderne elektronik. Bl.a. et elektronisk netværk hvorigennem man kunne sende billeder til de allerede i NATO! I det hele taget var meget af den kolde krigs våbenteknologiske udvikling forløberen for teknologi som vi tager for givet i dag.
2. Selvom Stevnsfort ligger på land, var det en del af Søværnet, da det skulle forsvare danske farvande. Officielt er Stevnsfort altså et skib! Derfor brugte man på Stevnsfort også maritime udtryk og gik i flådens blå uniformer.
HAWK-missilbatteriet var derimod en del af Flyvevåbnet.
3. Hos fjenden i Warszawapagten vidste man udmærket godt at Stevnsfort lå hvor det gjorde. Derfor fik skibe derfra ofte ’maskinskade’ når de sejlede forbi fortet hvilket gjorde at de lå stille. Herfra forsøgte de bl.a. at opsnappe radiokommunikation.
Hør mere om disse historier, og mange andre, når du kommer på besøg på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.
Korsnæbsvej
4673
Længdegrad : 12.41013
Breddegrad : 55.264496
Max 30 minutter fra Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Højerup Gamle Kirke
Højerup Gamle Kirke ligger på den 30 m høje klint, der er udnævnt til UNESCO Verdensarv. Den blev indviet 1357, men havet undergravede klinten, og i 1928 styrtede koret i havet. Resten af kirken er si...
Faxe Kalkbrud
Midt på Sjælland ligger Faxe Kalkbrud - et stykke Danmarkshistorie, som har haft stor betydning for millioner af år siden!