Nytårskonferencen 2021

Velkommen til 2052: Destination SydkystDanmark stiller skarpt på turismens fremtid ved storstilet nytårskonference

23.11.2021
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Destination SydkystDanmark

En håndfuld af landets dygtigste eksperter tager turismedanmark med på en vild og visionær rejse ind i fremtiden til Destination SydkystDanmarks Nytårskonference i januar. Er du klar til takeoff?

Hvordan ser verden ud om 30 år? Har robotterne løst manglen på arbejdskraft, er kød definitivt erstattet af plantefars, eller er Møns Klint kollapset under klimaforandringerne?

Det kan være svært at spå om fremtiden. Ikke desto mindre er det netop det, Destination SydkystDanmark har i sinde at gøre til Nytårskonferencen 2022 den 26. januar på Idrætshøjskolen Bosei, hvor årets tema er ”Turistrejsen år 2052”.

Her vil en række af Danmarks førende ekspertvidner inden for bl.a. klima, teknologi, infrastruktur, økonomi og folkesundhed tage os med på en rejse ind i en knap så fjern fremtid. Sammen skal de gøre os klogere på de mange muligheder og udfordringer, turist- og oplevelsesbranchen kan komme til at stå over for frem mod 2052.

En grøn fremtid

Meget er sket de sidste 30 år. De færreste havde nok fantasi til at forestille sig internettets gennembrud i 90’erne, verdensøkonomiens kollaps i 2007, den grønne revolution i 10’erne og coronapandemien i 2020. Hvis vi i 1992 havde vidst, hvad vi ved i dag, så havde vi måske handlet og investeret anderledes.

Derfor ser vi nu fremad mod 2052 i et forsøg på at komme bare nogle af overraskelserne i forkøbet og sammen stå stærkt i det evigt forandrende turismelandskab. Allerede nu ved vi, at klimaet er i krise, at salget af elbiler buldrer derudad, at der er mangel på arbejdskraft, og at Femern-forbindelsen bliver den nye port til og fra Nordeuropa. Den viden skal vi udnytte og tage bestik af.

”I 2029 åbner Femern-forbindelsen, og hele Sydeuropa får fri passage til Sjælland og Øerne. Det bliver en gamechanger for turismen, men er vi gearet til det? Hver 10. tysker lever vegetarisk, så de bæredygtige alternativer skal findes. Vi tager også temperaturen på klimaforandringerne og de dystre fremtidsscenarier, vi potentielt ser ind i, hvis vi som samlet turismefællesskab sidder med hænderne i skødet. Kan vi for eksempel risikere, at Møns Klint styrter i grus, eller at stigende vandstande oversvømmer Karrebæksminde?,” spørger Martin HH Bender, der er direktør i Destination SydkystDanmark.

Moderne teknologi

Coronakrisen mindede os alle om, at verden, som vi kender den, kan forandres på et splitsekund. Det gælder alt fra arbejdsmarked til verdensøkonomi og den teknologi, vi omgiver os med. Alt sammen noget, der har stor indvirkning på turisterhvervet.

”Moderne teknologi udvikler sig i raketfart. Hver 5. nye bil her til lands kører på el, og i Kina er man begyndt at satse på den mere bæredygtige togdrift frem for klimabelastende flytrafik. Også robotterne er kommet for at blive, men hvilken rolle kommer de til at spille for hoteller og turistattraktioner på sigt? Det ser vi også nærmere på til Nytårskonferencen 2022,” siger direktøren.

Fremtidsvidnernes udsagn følges op af spørgsmål fra salen og et ekspertpanel, og når dagen er omme, er missionen, at turismedanmark føler sig godt klædt på til at tackle, hvad end de næste tre årtier har at byde på.

Alle med interesse i turisme er velkomne. Der er få pladser, så skynd dig at købe billet på www.nytårskonferencen.dk Husk også at indstille kandidater til de to prestigefulde turismepriser årets Ildsjæl og Bedste Turismeinitiativ 2021 på www.nytårskonferencen.dk/#vorespriser, der hylder lokale kræfter i turismeverdenen. Vinderne bliver annonceret til Nytårskonferencen den 26. januar 2022.