Vild med natur

Naturprojekt skal lære danskerne at opføre sig ordentligt i det fri

27.5.2021
Foto: Destination SydkystDanmark

Hunde-hømhøm’er på naturstier og skrald i grøftekanterne. Danskerne er valfartet ud i naturen det sidste år, men det kniber af og til med at behandle naturen pænt. Det vil SydkystDanmark være med til at sætte en stopper for.

Under coronakrisen er mange danskere søgt ud i det fri – faktisk har hver fjerde besøgt et naturområde, som de ikke har besøgt før, og vi har generelt opholdt os mere i naturen i løbet af det sidste år.

Storbyrotterne er flygtet fra de trange bylejligheder i hobetal, og flere og flere danskere har fået øjnene op for staycation, så en fremadrettet vækst i antallet af outdoorturister og en øget efterspørgsel på outdooroplevelser må betragtes som forventeligt.

Netop naturen og outdoorbaserede oplevelser er omdrejningspunktet i VISM’s nye projekt ’VILD MED NATUR’, der har fået bevilget 1,4 millioner kroner af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

 

Ny i naturen

Projektet består af flere forskellige aktiviteter. En af dem er udviklingen af en grøn guide, der skal hjælpe gæster, der er ’nye i naturen’ til at tage ansvar for egen færd og fodspor i naturen.

”Helt grundlæggende, så er der mange gæster, der simpelthen ikke ved – eller ikke tænker over – hvordan man opfører sig i naturen. Hvor må jeg opholde mig og hvornår? Hvor må jeg overnatte? Hvor må jeg tænde bål? Det vil vi gerne tage ansvar for at ændre på – og vi starter altså med at producere en lille humoristisk pocketguide med en række gode råd til at være ’go i naturen’, og dermed håber vi, at vi kan øge bevidstheden om, at vi alle sammen skal huske at passe på naturen, når vi er i den,” siger Heidi Larsen, netværks- og forretningsudviklingschef i Destination SydkystDanmark.

Derudover skal der arbejdes på en kortlægning af allerede eksisterende outdoorprodukter- og oplevelser og en kortlægning af områder i naturen med mulighed for udvikling af outdoorproduktet.

”Formålet med kortlægningen er, at vi bliver endnu bedre til at tage imod de outdoor-hungrende gæster, og at vi sikrer, vi har de rette produkter på hylderne, således at vi kan imødekomme efterspørgslen – både fra de garvede outdoorturister, men også fra det segment vi kalder ’nye i naturen’”, siger Heidi Larsen.

Projektet spiller direkte ind i VISM’s strategi, hvor vi har forpligtet os på at tage medansvar for destinationens natur. Naturen er Sydsjælland og Møns største attraktion, og vi arbejder ud fra præmissen, at vi sætter naturen i spil, men aldrig på spil.

Destination Sjælland, Dansk Kyst & Naturturisme, Naturstyrelsen, Friluftsrådet og Dansk Cykelturisme deltager ligeledes i forskellige delaktiviteter i projektet.

 

Erhvervfremmebestyrelsen