Turistaktører på Sydsjælland og Møn ser optimistisk på den kommende sæson

6.3.2024
Forfatter: Oliver Anthony Langhoff Perry
Foto: Mads Tolstrup

Visit Sydsjælland og Møn har spurgt forskellige turistaktører om deres forventninger til sæsonen 2024. 

Påsken står for døren, og det samme gør sæsonen for langt de fleste turistaktører i destinationen. Sidste år bød på en sæson med en lang række overraskelser i form af uforudsigeligt vejr, dog meldte aktører om mange gæster fra nye markeder, som alligevel trodsede regnen.

Men hvordan er forventningerne til den kommende sæson? Det har vi spurgt en række attraktioner om.

Fokus på internationale gæster

På Gavnø Slot bliver dørene slået op den 6. april, og der er en masse nye ting i vente. Den nye trætopbane er på vej, og tulipansæsonen, som vi kender den, venter lige rundt om hjørnet. Gavnø glæder sig til at lukke de danske gæster ind, som de har fået godt styr på, men de savner i højere grad de udenlandske.
 

- Vi forventer en sæson, hvor vi kommer til at se flere gæster, og her tænker vi specifikt på de udenlandske gæster, som vi faktisk synes vi har savnet de senere år i samme omfang som før Corona. Vi har faktisk set tegn på, at der er kommet færre af de udenlandske turister i 2023, så det er klart et håb, at de kommer tilbage, fortæller Lene Olofsson Pedersen, der er Eventchef på Gavnø Slot.

Gavnø Slot er startet på en større udvikling af slotsparken, som skal re-designes og gentænkes for at tappe ind i konceptet ’haveturisme’. Men allerede i år vil Gavnø Slot ændre på måden, de præsenterer deres tulipaner på. Håbet for sæson 2024 er dog klart:

- Drømmescenariet er en sæson med skiftevis sol og regn. Det må hverken være for tørt eller for vådt i for lang tid ad gangen. Og så er det en sæson, hvor vi får mulighed for at præsentere den nye trætopbane for vores gæster. Den er ved at være færdig, så der bliver helt nye oplevelser på Gavnø i år, siger Lene Olofsson Pedersen.

 

Fuldt bookede   

På Stevns tegner der sig et rigtig godt billede hos Rødvig Ferieby.

2023 var en rigtig fin sæson, og der var rigeligt med gæster i de mange hytter, og allerede nu kan indehaver Claus Høgenhaug melde om en sæson, der ser bedre ud end sidste år.

- Vi regner med, at sæsonen bliver rigtig god. Vi har allerede nu rigtig mange forhåndsbookinger hen over sommeren. Med de tal, vi ser nu, bliver vi fuldt booket fra Sct. Hans og frem til september.

Samlet set overnattede 5% flere gæster på campingpladser og feriehuse på Sydsjælland og Møn i 2023, det viser de nyeste tal fra den kommunale overnatningsstatistik.

De nyeste overnatnings- og bookingtal er fra december 2023, men allerede på daværende tidspunkt var der en stigning i feriehusbookinger i 2024 på 23% i forhold til tidlige bookinger året før. Den positive udvikling skyldes særligt en stigning i antallet af udenlandske overnatninger på 5%, men Claus Høgenhaug forventer alligevel en ret lige fordeling på cirka 50% danske og 50% udenlandske gæster

- Jeg tror faktisk, at der kommer lidt flere udenlandske gæster i år. Vi har rigtig mange hollændere i år og de er vildt gode til at booke på forhånd. Der bliver markedsført mere for vores område i Holland for tiden, og jeg tror det er det, som afspejler sig i vores bookinger, siger Claus Høgenhaug.

Selvom højsæsonen praktisk talt allerede er booket, så er ønskescenariet et lidt anderledes et for Claus Høgenhaug.

- Vores sæson starter for alvor her fra påske af, og så har vi meget travlt derefter. Det er det samme, når vi kommer på den anden side af sommerferien, der har vi et ok pres indtil efterårsferien. Vi vil jo gerne have noget mere, derfor arbejder på at forlænge vores skuldersæsoner, så de bliver fyldt mere ud og bliver længere. Vi arbejder også på at gøre området til en helårsdestination, men drømmescenariet lige nu er at fylde skuldersæsonerne ud.Udviklingen fortsætter

Hos Geocenter Møns Klint, der sidste år havde en travl sæson, er man optimistisk for den kommende sæson. Optimismen bunder ud i de mange bookinger hos de omkringliggende overnatningssteder, fortæller direktør Nils Natorp og fortsætter:

- Det tyder på, at vi får en fin sæson. Jeg tror på, at den tendens med internationale gæster, der søger mod nord, fortsætter. Vi så det jo sidste år, og vi aldrig har haft så mange fra Sydeuropa på besøg i Danmark, som i 2023.

Geocenteret så meget til gæster fra blandt andet Holland, Tyskland, Belgien, Schweiz, Frankrig og Italien, hvor somrene bliver væsentlig varmere, end i Danmark. På Geocenter Møns Klint forventer man at se endnu flere udenlandske gæster, men der er også en forventning om, at der kommer flere danske gæster.

- Med det fokus, der er på at holde danskerne hjemme, både i de nationale kampagner og i de regionale kampagner for destinationerne, så tror jeg også på, at vi får en god sæson med danskere, siger Nils Natorp.

Forventningerne er høje, men direktør Nils Natorps ønske til sæsonen 2024 er ret enkelt, og det går ikke kun ud på antallet af gæster.

- Jeg håber bare, at vi får en god sæson med mange glade gæster, der er tilfredse med oplevelserne på Geocenter Møns Klint og føler, at de har fået en god oplevelse og indsigt i naturen herude. Jeg håber samtidig at alle gæsterne i destinationen er glade for det oplevelsestilbud og overnatningstilbud, der er på Sydsjælland og Møn.