Turistattraktionerne havde travlt på trods af vådt vejr

7.9.2023
Forfatter: Oliver Anthony Langhoff Perry
Foto: Bonbon-Land

På trods af store mængder af nedbør og store udsving i temperaturerne, så melder turistattraktionerne i Sydsjælland & Møn om sommertravlhed.

Det har overordnet været en overraskende god sommer for de store aktører inden for turismebranchen på Sydsjælland & Møn. Det viser en rundringning, som VISM har foretaget, der blandt andre inkluderer BonBon-Land, Camp Adventure og Geocenter Møns Klint.

Det vil ikke være forkert at tro, at vejret ville lokke flere besøgende i ly på museer eller andre indendørs aktiviteter. En undersøgelse, som Organisationen Danske Museer står bag, viser nemlig at 9 ud af 10 adspurgte museer enten har samme eller bedre besøgstal denne sommer sammenlignet med sidste år, og det billede gør sig også gældende blandt museer og andre indendørs attraktioner her i destinationen.

Samtidig har alle de indendørsaktiviteter, som Visit Sydsjælland & Møn har været i kontakt med, fortalt, at de har set samme besøgstal som sidste år eller fremgang i antallet af besøgende i perioden juni til og med august måned. 

Geocenter Møns Klint kan blandt andet nikke genkendende til billedet.

- Vi har haft det godt. Det har været indendørsvejr meget af tiden, og der har givet vis siddet nogle turister i feriehuse og tænkt hvad pokker skal vi lave på endnu en regnvejrsdag? Vi har haft en fremgang i juli på cirka 15%, og i august rammer vi næsten 20% flere besøgende end sidste år, lyder det fra direktør på Geocenter Møns Klint, Nils Natorp.

Men fremgangen i besøgstal gør sig også gældende hos turismeaktører, der tilbyder udendørsaktiviteter. Igen melder alle udendørsaktører om enten lignende eller forbedrede besøgstal denne sommer sammenlignet med samme periode sidste år.

Et godt eksempel på dette er Camp Adventure, som melder om fuldt bookede glampingtelte og masser af gæster i Skovtårnet i højsæsonen.

- Vi har haft en rigtig god sæson trods vejret. Vores glampingtelte har nærmest ikke stået tomme hele sommeren, og vi har haft rigtig mange i vores klatrepark og i Skovtårnet. Vores blomstermark har klaret det bedre, end nogensinde før, fortæller Jesper Sander, som er driftsdirektør hos Camp Adventure.

Men det er ikke i så høj grad danske gæster, der er trukket i vandrestøvlerne, har trodset vejret og taget op i Skovtårnet. Mange af de besøgende i år kom i stedet fra resten af verden.

- Der har været mange turister fra udlandet med begrænset tid i Danmark, som har planlagt turen med vejret i mente. De har været lidt mere forberedt på regnen end de danske gæster. Vi har set mange tyskere, hollændere og franskmænd i år. Vi har endda mødt gæster fra Israel. Mange af dem har hørt om os fra National Geographic, siger Jesper Sander.

En anden attraktion, der typisk er afhængige af både vejret og de danske gæster, er BonBon-Land. De har mærket lidt mere til vejret end andre, og det har påvirket besøgsmønstret – men ikke det samlede antal gæster.

- I maj måned buldrede det bare afsted, fordi vejret var rigtig godt. Vi har været mærket af vejret, og det har i den grad været en atypisk sommer på grund af regnvejrsdagene, men vi er kommet efter det, og vi er faktisk kommet foran i august sammenlignet med sidste år. Vi er endda kommet markant foran, når det gælder salg af sæsonkort, lyder det fra kommunikationschef i BonBon-Land, Mette Christina Nielsen.

Tendensen er klar blandt alle de aktører, VISM har talt med. Sommeren har været rigtig god på Sydsjælland og Møn, selvom vejret ikke har været det.

Og alene set på tallene, tyder alt på, at næste sommer bliver lige så god, hvis ikke bedre, end i år.

GeoCenter Møns Klint

Foto:Mads Tolstrup