Usikker sommersæson forude: Mangel på feriehuse og kamp om kunderne

5.4.2022
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Frame & Work

Vi tager temperaturen på turistsæsonen 2022 på Sydsjælland og Møn, der tegner et noget broget billede. Særligt feriehusudlejningsbranchen, der lige nu mærker efterveerne af sommerhusrusen under coronakrisen, er i vanskeligheder.

De seneste års eksplosive vækst i antallet af sommerhussalg er begyndt at volde feriehusudlejningsbranchen på Sydsjælland og Møn seriøse problemer. De nye ejere er nemlig ikke lige så tilbøjelige til at leje deres sommerhuse ud som deres forgængere, og det har skabt akut mangel på feriehuse til de tusindvis af danske og udenlandske turister, der drømmer om at holde ferie i området, fortæller Jesper Blomberg, der er direktør i Feriepartner Møn-Stevns.

”Det betyder selvfølgelig noget for vores indtjening, men det får lige så store konsekvenser for lokalsamfundet,” siger han.

”Hvis man vil have et levende og attraktivt sommerland, så er man nødt til selv at støtte op om det. Når du udlejer dit sommerhus, støtter du dit lokalområde. Det er sådan, man sikrer sig, at de gode restauranter, minigolfbanen og brødudsalget også holder åbent næste år. Typisk køber man jo sommerhus i et område, fordi man er glad for stemningen og atmosfæren, og den forsvinder, når du ikke lejer ud. Derfor har det også en mærkbar effekt på, hvordan du selv kan holde ferie fremover,” siger direktøren.

Derudover er der mange udgifter forbundet med at have en ekstra bolig, som kan holdes nede, når man lejer sit feriehus ud, pointerer Jesper Blomberg. På Vestkysten aftager interessen for nyerhvervelser af sommerhuse netop nu, men sommerhusområderne syd for København er endnu meget attraktive pga. nærheden til storbyen. Hvis tendensen fortsætter, kan det blive katastrofalt. En typisk sommerhusejer bruger sit sommerhus fem uger om året, og det efterlader mange gode uger til udlejning, siger direktøren fra Feriepartner Møn-Stevns.

 

Feddet Strand Resort

Foto:Frame & Work

Skab tryghed om danskernes økonomi

Hos destinationens største overnatningssted Feddet Strand Resort er året startet godt. Lige nu ligger campingpladsen lidt foran på antal bookinger sammenlignet med sidste år, men der er stadig stor usikkerhed omkring, hvad krigen i Ukraine og de stigende benzin- og energipriser får af betydning for både de danske og udenlandske turisters ferievaner og rejselyst. De tyske bookinger er gået en anelse i stå, efter der udbrød krig i Europa, fortæller Kasper Kristensen, der er adm. chef på Feddet Strand Resort.

”Jeg har en tro på, at det nok skal blive en ok sæson, men det er sindssygt svært at spå om. Det kan både blive en dreng og pige,” siger han.

Allerede nu mærker campingpladsen dog, at kampen om turisterne er hård.

”Vi kommer til at kæmpe mere for kunderne end tidligere år. I øjeblikket bruger vi tre gange så mange annoncekroner på Google for at kapre de kunder, der er i markedet,” fortæller Kasper Kristensen.

Når danskere og europæere skal have flere penge op af lommen til både varmeregning og dagligvarer, så skal der spares andre steder. På Feddet Strand Resort frygter man, at det bliver på ferien. Særligt i luksuskategorien, som de befinder sig i.

”Vi kan risikere, at gæsterne nedprioriterer luksusvaner. Jeg tror, vi kommer til at se, at mange danskere dropper charterugen sydpå og tager en miniferie i Danmark i stedet. Heldigvis vil mange strække sig langt for at holde ferie sammen, fordi det er familiens samlingspunkt,” siger Kasper Kristensen og tilføjer, at han håber på en udstrakt hånd fra Christiansborg.

”Fra politisk hånd kan man skabe ro omkring danskernes økonomi. De skal føle sig trygge og kunne betale deres faste regninger, så de tør booke en ferie.”

Men der er også lokale aktører på Sydsjælland og Møn, for hvem den kommende sommersæson ser meget lovende ud. Rødvig Kro & Badehotel rider på en bølge af succes efter atter at være blevet kåret til Danmarks Bedste Badehotel og kan derfor melde tæt på udsolgt i de kommende sommermåneder. Og forlystelsesparken BonBon-Land forventer, at 2022 bliver et særdeles godt år, nøjagtigt ligesom sidste år. De stigende energipriser vil få flere danskere til at blive hjemme og lægge vejen forbi Holme Olstrup, spår de.

 

Feriepartner Møn-Stevns

Foto:Feriepartner Møn-Stevns