Visit Estland: ”Vi er taget til Sydsjælland for at lære af de bedste”

10.11.2022
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Emilia Therese / Museum Sydøstdanmark

En hel delegation af turismefolk fra Estland har været på studietur på Sydsjælland for at samle inspiration til arbejdet med at udvikle turismen i det lille land mod øst.

Over de næste år skal hele 40 destinationer skæres ned til under en fjerdedel i Estland. Det lyder måske bekendt. Siden midten af 10’erne er de danske destinationsselskaber nemlig også gradvist blevet færre og færre.

I VisitSydsjælland-Møn var vi nogle af de første, der indså, at der er mange gevinster ved at samle kræfterne, gruppere sig i én samlet destination og arbejde sammen på tværs af kommunegrænser. Det giver større markedsføringsmuskler og gør os samtidig mere attraktive i turisternes øjne. Sidenhen har en række andre danske DMO'er fulgt trop – og nu har Estlands mindre fraktioner altså tænkt sig at gøre det samme.

”Vi prøver at ændre det estiske system, så det kommer til at ligne jeres, fordi I er et mønstereksempel,” sagde Visit Estlands direktør Rainer Aavik til TV2 ØST, der var forbi for at interviewe de estiske gæster.

SE INDSLAGET FRA TV2 ØST HER
 

Estland

Foto:SydkystDanmark

Sammen med en hel delegation af estiske turismefolk fra både ministerier, land og by har Visit Estlands direktør for nylig været på studietur på Sydsjælland for at samle inspiration. Rygtet, om hvad vi går og laver, er åbenbart nået hele vejen over Østersøen.

”Vi vil lære af de bedste og har altid set op til de nordiske lande. Studieture som den her er vigtige, fordi vi kan lære af hinanden – ikke kun af best practice, men også af de fejl, der uundgåeligt vil blive begået undervejs. Det har været superinspirerende at høre, hvordan I arbejder med brandingen af destinationen, hvordan I samarbejder med de lokale aktører, og hvordan I formår at sætte turismen på dagsordenen og vise, hvor vigtig den er for nærmest alle sektorer i samfundet. I Estland tager vi små skridt i samme retning,” siger Helina Andruškevitšus, der er direktør i Visit Saaremaa, og fortæller, at man i Estland generelt har store ambitioner om at arbejde mere målrettet med både bæredygtighed og cykelturisme.

Esterne nåede vidt omkring under deres besøg. Her fik de både oplæg af VisitSydsjælland-Møns direktør Martin HH Bender, guidet rundvisning på Danmarks Borgcenter i Vordingborg, traditionel dansk smørrebrød til frokost, foredrag af direktøren for Dansk Cykelturisme Jesper Pørksen, og sent om aftenen gik de til køjs på Jungshoved Præstegaard.

Den efterfølgende dag stod i turistinformationernes tegn med pitstop ved Stevns Klint Experience og Geomuseum Faxe. Alt sammen ført an af VisitSydsjælland-Møns turismeservicechef Vibeke Tejlmand.

Oven på besøget er det tikket ind med masser af positive tilbagemeldinger, bl.a. en rating på 4,8 ud af 5, og det glæder VisitSydsjælland-Møns direktør, at vi kan dele viden og erfaringer med hinanden på tværs af både landsdele og landegrænser.

”Vi har brugt meget tid på at komme dertil, hvor vi er i dag. Sydsjælland og Møn har været den skabelon eller model, som resten af Danmark har forsøgt at kopiere de senere år, så det er da med en vis stolthed, at vi hernede på Sydsjælland kan sige, at vi kan gøre en forskel – ikke bare i Danmark, men åbenbart også i Europa,” siger Martin HH Bender.

Der skal lyde en stor tak til den estiske konsul i Danmark, Filip Rasmussen.