Mikrobryggerier og vingårde på Sydsjælland & Møn

Foto: Richard Clark

Mikrobryggerier er kommet for at blive og findes efterhånden i alle egne af landet – og selvfølgelig også på Sydsjælland & Møn. 

At møde vinmarker og vingårde i det danske landskab er nok overraskende for de fleste. På Sydsjælland ligger to vingårde med kommerciel produktion, hvor I både kan komme på rundvisning og købe ind af de ædle dråber. Og flere steder i det sydsjællandske, kan I komme til vinfestivaller i blandt andet Præstø og Næstved, hvor I kan smage og nyde vine i godt selskab. På den lille ø, Nyord, nord for Møn, kan I tilmed købe lokalt produceret, bæredygtig gin, hvis I er på udkig efter et ægte feinschmecker-tilbud. 

Mikrobryggerier på Sydsjælland & Møn

Hører I til de efterhånden mange, der har fået smag for de mindre bryghuses produkter, så kombinér turen til Sydsjælland & Møn med en tur rundt til nogle af regionens mikrobryggerier. Start f.eks. med et besøg på Gavnø Slotsbryggeri ved Næstved, hvor I har Danmarks eneste slotsbryggeri. Bryggeriet, der er indrettet i de smukke, historiske avlsbygninger fra 1800-tallet, byder på ølsmagning i kombination med historien om bryggeriet, brygningsprocessen og øllets historie generelt.   

I selve Næstved by kan I besøge mikrobryggeriet Kongebryg, der holder til i en tidligere ammunitionsbunker. Kongebryg er mere end et bryghus, for det hører også til blandt byens populære spillesteder, hvor bryggeriets øl kan nydes til lyden af hårdtslående rock.

Næstved Bryghus er et andet af byens mikrobryggerier. Bryggeriet holder fra tid til anden åbent-hus-arrangementer (se bryggeriets hjemmeside), og arrangerer også private rundture for grupper.

Fra Næstved kan I fortsætte turen til Stege og besøge Bryghuset Møn, hvor øllet bliver produceret på lokale råvarer. Det samme gør sig gældende på Mjødgård, der findes i Faxe. Her har I mulighed for at opleve det traditionelle håndværk og smage på de gyldne dråber, der udelukkende er produceret af råvarer hentet, plukket eller høstet på Stevns.I sommersæsonen afholdes både faste åbent hus-dage og private mjødsmagninger på unikke lokationer omkring Faxe og Haslev.

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Vingårde på Sydsjælland & Møn

Normalt forbinder man vinproduktion med lande under sydligere himmelstrøg, men det danske klima kan faktisk også bruges, og i de senere år er der poppet flere vingårde op rundt omkring i Danmark. På Sydsjælland kan I besøge Vesterhave Vingård ved Karrebæksminde, hvor der produceres økologisk vin. Her er gårdbutik og mulighed for at komme på rundvisning med efterfølgende vinsmagning og tapas, hvis I har lyst til det. Ved Kalvehave ligger den dansk-franske vingård Kristianshøj, hvor der produceres både rødvine, hvidvine og dessertvine. Her kan I også komme på rundvisning og har selvfølgelig også mulighed for at smage på de ædle dråber. 
Befinder i jer i nærheden af Haslev er det oplagt at besøge Tuemosegård, der producere deres egen rødvin, hvidvin, rosévin, mousserende vine, mjød og honning. I løbet af sommeren kan i besøge vingården fra 13-16, få en rundvisning og besøge gårdens egen gårdbutik. 

 

Foto:Emil Hyltoft Eriksen

Spirituosa af fineste karat

Hos Isle of Møn Gin, der ligger i Askeby på Vestmøn, bliver der produceret bæredygtig gin, der, for at undgå import, udelukkende laves af bær, urter, blomster og rødder fra den vildtvoksende natur på Møn og Nyord.

I kan også smage på lokalproduceret akvavit hos Mælkevejen Destilleri, der er skabt af folk, som tilsammen har mere, end 80 års erfaring indenfor cocktailbranchen. De er ikke kun bartendere hos Mælkevejen Destilleri, de er også ildsjæle som prøver at vække folks interesse for den danske spiritus, som er akvavit. Akvavit er nemlig et beskyttet varemærke, som adskiller sig fra snaps, og den forskel sørger destilleriet for, at du kan smage 

Med egen butik i Torvehallerne i København er Noorbohandelen på den lille ø Nyord, nord for Møn, et velkendt navn for mange. Stedet har specialiseret sig i import og bottling af nogle af verdens fineste spirituosa, men har også sin egen produktion af likører og bitre. Som det første sted i Danmark kan I her købe spiritus i løsvægt. Men det er ikke kun alkoholiske drikke, stedet gør sig i, for her finder I også specialiteter fra Møn og Nyord på hylderne, samt kunst og håndværk. 

Tager I en tur til Præstø kan I besøge Radius Distillery, som er Danmarks eneste herregårdsdestilleri. I godsets charmerende, gamle herregårdsstald kan I opleve den håndlavede spiritusproduktion, hvor der bliver fremstillet bl.a. prisvindende gin, whisky og æblebrandy. Destilleriet er altid fyldt med nye aromaer, eksperimenterende smagskombinationer og boblende lyde fra kobberkedlerne.

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Vinfestivaler på Sydsjælland

Hvert år kan du i Næstved tage til vinfestival, hvor flere lokale vinforhandlere og producenter stiller op på torvet og byder velkommen til en verden af vin. Ellers, kan du tage forbi Præstø, som også holder vinfestival på Café Mocca hvert år. Her kommer vinbønder fra egnen med deres druer, og forhandlere køber det allerbedste hjem fra udlandet. 

Der er rigeligt at komme efter på Sydsjælland og Møn, se mere nedenunder.