Specielle planter og træer på Sydsjælland & Møn

Foto: VisitSydsjælland-Møn

Naturen er forunderlig og fascinerende og stor - og naturen på Sydsjælland & Møn er absolut ingen undtagelse. Ja faktisk er den så stor på disse kanter, at den er en rejse værd i sig selv!  

Det smukke i detaljen

En god måde at opleve Sydsjælland & Møns natur på er ved at benytte sig af en af områdets mange vandreruter. Området byder både på flade, lange strækninger, høje bakketoppe og dybe dale, så her er noget for enhver. Overalt kan du nyde et smukt og varieret planteliv. Det kan du læse mere om herunder. 

Ældgamle og specielle træer

Danmarks længste japanske kirsebærtræallé er også indkørslen til det mere end 600 år gamle Gavnø Slot. Den utroligt smukke allé blomstrer i foråret og giver en enestående og eventyrlig følelse af storhed og ynde. Læs historien om, hvordan træerne kom til Gavnø Slot, fortalt af Baronesse Helle Reedtz-Thott:

"Mr. Takaki fra Japan kom i slutningen af 1950’erne på et udvekslingsophold til Danmark. Han stiftede bekendtskab med danske bage traditioner og dansk wienerbrød. Under sit ophold møder han Henrik Tholstrup, ejer af Tholstrup Cheese, som var morfar til baron Otto Reedtz-Thott fra Gavnø Slot. Familien Tholstrup inviterer Mr. Takaki til Gavnø Slot, som han besøger for første gang. Mr. Takaki forelsker sig i Gavnø og mente, at det var et af de smukkeste steder, han havde set. Med tiden vokser hans forretninger i Japan til et sandt imperium under navnet Andersen Bakery, inspireret af H.C. Andersen. Brødimperiet har i dag op mod 6.000 ansatte, omsætter for over 3,5 mia. kr. og er blandt de fem største brødselskaber i Japan med 25 gange så mange indbyggere som Danmark. Mr. Takaki dør i 2001 og i den anledning henvender familien sig til Gavnø Slot og spørger, om man vil tillade opførelsen af en allé af japanske kirsebærtræer og en mindesten på vejen, der fører til Gavnø. Det ville baronfamilien med glæde. Hvert år i maj kommer familien fra Japan og besøger familien på Gavnø og tilser den rejste mindesten og den smukt blomstrende allé, der i dag har ry for at være Danmarks længste kirsebær allé."

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Pinetum ved Susåen

Ikke langt fra Susåen finder man Herlufsholm Pinetum. Området blev anlagt tilbage i 1890-1920, hvor mere end 100 arter nåle- og fyrretræer fra hele verden blev plantet. Området blev til for at skabe et område for uddannelse om skovbrug, men også som forsøgsområde i søgen efter træer egnet til skovbrug. Mange af de gamle fyrre- og nåletræer er fortsat at se ved Herlufsholm, hvor ca. 65 arter er bevaret. Susåen, som strækker sig godt 87 km er en enestående mulighed for at opleve uberørte skovområder, hvor b.la. isfuglen også kan ses.

Bøgetræerne på Møn

Møns Klint er i sig selv et enestående naturområde og i skovene omkring er der endnu mere naturhistorie at finde. De omkring 400 år gamle bøgetræer på Timmesø Bjerg, som pryder skovene, står grønne langt ind i efteråret, hvor man ellers ville tro, at træernes blade var falmet over i de brune, gule og orange farver. Dette skyldes, at bøgetræerne får deres energi fra al den kalk, der findes i klinten. Kalken er dog også medvirkende til, at nogle af træernes blade kan synes mere gule end grønne, også om sommeren, fordi kalken forhindrer træerne i at optage vigtige næringsstoffer som for eksempel jern

Lindealléen i Gavnø Slotspark

I den sydlige ende af slotsparken blev der i 1755 plantet en lang allé af lindetræer, men det var ikke første gang træerne blev plantet, de kom nemlig fra Kongens Nytorv i København. De flotte træer var en gave fra Kong Frederik V til Grev Otto Thott, da kongen mente, at træerne var blevet for store til Kongens Nytorv og  skyggede for udsynet til Christian V's rytterstatue. De enorme træer blev bragt til Gavnø Slot på hestevogne. Der er endvidere en kunstig høj, kaldet Troldehøjen, i Gavnø slotspark, hvor 12 prægtige lindetræer står.

Foto:Gavnø Slot

I Danmark findes der ca. 45 arter vilde orkidéer, og hele 18 af disse kan findes på Møns Klint, hvilket gør Møns Klint til et af de steder i Danmark, hvor der vokser flest arter af den smukke blomst. Blomsterne har gode chancer for at leve der grundet det høje indhold af kalk i jorden. De kan primært ses i Klinteskoven, ved Høvblege og Jydelejet. Dog er det vigtigt at huske på, at de smukke blomster er fredede, og derfor er det ikke tilladt at plukke eller på anden måde hjemtage blomsterne. I er dog meget velkomne til at fotografere de små vidundere. Læs mere om Møns Klints orkidéer her.

Knudshoved Odden kan man se 15 forskellige naturtyper, herunder strandvolde, klitter, strandenge, overdrev, søer og skove. Der er både almindelige, men også ualmindelige arter at finde, og særligt specielt er det at finde så mange forskellige typer på et og samme sted. Fx kan I se sjældne arter som slangetunge, bleg fuglegræs, liden sneglebælg, svømmende sumpskærm og langstakket væselhale. Husk, at området er fredet, og vi opfordrer til at respektere naturen.

Thomas Ix Knudshoved

Foto:Thomas Ix

Foto:Per Rasmussen

-