SUP på Sydsjælland & Møn

Foto: VisitSydsjælland-Møn

Kom ned i gear. Ned til strandkanten. Begge fødder placeret på et board. Lære noget nyt, noget der giver smil på læben og luft til tankerne. Vandsport, hvor familien forenes og bliver væk i nuet. Kom ned og bliv helt væk på Sydsjælland & Møn.

Her begynder vandoplevelserne!

SUP ved Præstø Fjord

SUP spots

Foto: Frame & Work

Indbydende omgivelser

Skab minder i fascinerende omgivelser. Kast dig ud i bølgen blå og prøv noget nyt - fx ku' du prøve kræfter med et sup-board. Sup er en af de hurtigst voksende vandsportsgrene i verden og med god grund. Sup er en fantastisk måde at komme ud på havet på - en anderledes, spændende og udfordrende måde at prøve sig selv af på. Det er sjovt for nybegynderen, der bare vil ”snuse” til den populære sport, men også for hærdede vandsportsfolk. Det er en sportsgren, der er let at gå til, men læs alligevel lige lidt op på regler og sikkerhedsråd, inden du stiger på boardet med paddelen i hånden.

Solopgang Møns Klint

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Skøn natur og højt til himlen

Sydsjælland & Møns natur er fantastisk at opleve fra et sup-board. Indtag Susåen, hvor fx strækningen fra Fuglebjergbro til Næstved byder på mange kilometer smuk natur. Eller udforsk naturen omkring Nyord, Karrebæksminde eller Præstø Fjord. Farvandet ved Møns Klint eller i Rødvig ved Stevns Klint, giver også en oplevelse helt ud over det sædvanelige.  Muligheder er der selvsagt nok af, hvis du vil opleve Sydsjælland & Møn fra et SUP-board.  

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Overnat i nærheden

Uanset hvor du ønsker at sætte dit sup-board i vandet er der altid overnatning i nærheden. Det er altid muligt at finde et passende overnatningssted lige i nærheden af kysten. Er du til camping er Camp Møns Klint, De Hvide Svaner Camping, Feddet Strand Resort, Rødvig Ferieby rigtig gode bud på overnatning tæt på vandet og gode sup-spots. 

Foto:VisitSydsjælland-Møn

De fem baderåd

Når du bader i Danmark, er der fem gode baderåd, du skal huske på, så du undgår ulykker.

  1. Lær at svømme. Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
  2. Gå aldrig alene i vandet. Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet, og råb aldrig om hjælp for sjov.
  3. Læs vinden og vandet. Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold, og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
  4. Lær stranden at kende. En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
  5. Slip ikke børnene af syne. Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn, og sørg for ikke at blive distraheret.

Sikkerhedsretningslinjer for dit SUP-eventyr

Når du tager ud på SUP-board, er det vigtigt at være opmærksom på visse sikkerhedselementer. Med de følgende 5 grundregler vil vi hjælpe dig med at få en sikker tur på vandet.

  1. Brug ALTID en leash, der forbinder dig til boardet.
  2. Husk at bære en redningsvest eller svømmevest - det er ulovligt at paddle uden en.
  3. Tag din telefon med i en vandtæt pose.
  4. Tag ikke alene ud på vandet, og informer nogen om, hvor du vil tage hen, og hvornår du forventer at vende tilbage.
  5. Tjek ALTID vind- og vejrforholdene, før du går ud. Tag ikke langt væk fra kysten, hvis du er nybegynder eller kun lidt erfaren.

Oplev verdens bedste surfere i København

Vores SUP-guide er udviklet i tæt samarbejde med Surf & SUP Danmark, den nationale styrende organisation for surfing og SUP, som vil være vært for verdensmesterskabet i SUP i København fra 16. til 22. september 2024. Alle er inviteret til at deltage i begivenheden, da værten vil organisere en stor paddle-festival med mange sideaktiviteter. Dette inkluderer massedeltagelsesbegivenheden, Copenhagen SUP, som vil give dig mulighed for at paddle rundt i Københavns havn og opleve den levende by fra vandsiden. Få mere at vide om Copenhagen SUP her.