Gå til indhold

Danmarks Borgcenter

Foto: Frame & Work

I hjertet af Vordingborg ligger Danmarks Borgcenter - et minde om middelalderens storhedstid på Sydsjælland - fortalt på en ny måde. 

Danmarks Borgcenter et et historisk museum, som formidler Danmarks historie med udgangspunkt i Dannebrogs hjemstavn, Vordingborg. Museet ligger på Vordingborgs Slotsterræn midt i landets største borgruin. Borgen, som er bygget af Kong Valdemar Sejr, er nok mest kendt for Gåsetårnet, som stadig står stolt med udsigt over Farø-broerne. 

Gåsetårnet

Foto:Frame & Work

Aktuelle udstillinger af Jim Lyngvild

Magtens dronninger

Med denne udstilling fortæller Danmarks Borgcenter for første gang hele historien om dronningernes rolle i spillet om magten og borgen.
Udstillingen sætter fokus på den store indflydelse som dronningerne havde i magtens centrum. De var nemlig ikke kun pænt vedhæng til kongen, men tog beslutninger, som i nogle tilfælde havde blodige konsekvenser.

Jim Lyngvild har iscenesat en række helt nye portrætter af dronningerne, som manifesterer deres stærke indflydelse på magten og vigtige rolle på borgen.

 

Blod og diamanter

I denne udstilling har Jim Lyngvild genskabt de russiske zarsmykker, som blev skilt, solgt og spredt for alle vinde efter Den Russiske Revolution. Udstillingen formidler historierne om den overvældende rigdom, ødselhed og magtfuldkommenhed, der førte til revolutionen og henrettelsen af zarfamilien.

Smykkerne er rekonstrueret ud fra historiske fotos og genskabt i sølv og zirkoner.

Der har altid været stærke bånd og slægtskaber mellem de danske og russiske regenter. Valdemar den Store og Valdemar Atterdag var begge af russisk familie, og danske Dronning Dagmar var mor til den sidste zar, Nikolaj 2. Derfor ligger udstillingen om de russiske zarsmykker naturligt i forlængelse af Danmarks Borgcenters fortælling om magt, men udstillingen er i lige så høj grad en historie om, at udøvelsen af magt har en grænse.

Særudstillinger og Dannebrog

På Borgcentrets særudstillinger vises arkæologiske fund fra Vordingborg og omegn samt smykker, våben og andre spændende fund fra Valdemar Sejr og Valdemar Atterdags tid!

Danmarks Borgcenter fejrede i 2019 Dannebrogs 800 års fødselsdag. Dannebrog ankom nemlig til Vordingborg i 1219 efter et stort slag i Estland, der nær endte fatalt, men på guddommelig vis (hvis man skal tro på sagnet) alligevel faldt ud til fordel for danskerne. 

Tre spændende fakta om Danmarks Borgcenter

1. I middelalderen var det Danmarks største kongeborg, og dækker et område på størrelse med otte fodboldbaner!

2. Krigsvåbnet "Bliden" kunne skyde med sten, ildkugler og andet skyts, men også med bistader, døde dyr og krigsfanger, hvis der skulle spredes sygdom og rædsel blandt fjenderne!

3. Der var ni borgtårne, 12 halvtårne og en 770 meter lang ringmur!

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

4760

Koordinater

Længdegrad : 11.910862

Breddegrad : 55.007061

Max 30 minutter fra Danmarks Borgcenter

Liste
Kort
Rønnede Kro
Foto: Rønnede Kro

Rønnede Kro

Siden 1825 har Rønnede Kro haft en central placering langs den gamle hovedvej, der i generationer har forbundet Hovedstaden med det sydlige Sjælland og Øerne. Bygningerne blev dengang opført af Gissel...

Læs mere
Paradehuset
Foto: VisitSydsjælland & Møn

Paradehuset

Husets historie

Verdensudstillingen i London i 1851 sendte en inspirationsbølge gennem Europa, med sit imponerede væksthus "Crystal Palace". I den sidste halvdel af det 19. århundrede opførtes en del g...

Læs mere
Gavnø Slot
Foto: Mads Smidt

Gavnø Slot

Gavnø Slot er et af Danmarks smukkeste rokokoslotte og en vigtig del af Danmarks kulturarv. Gavnø er fyldt med historier og fortællinger om krigsførelse, romantik og ridderlighed.

Læs mere
Kalvehave Labyrintpark
Foto: Kalvehave Labyrintpark

Kalvehave Labyrintpark

Labyrinter kender ingen alder, her kan alle børn og voksne være med. I kan konkurrere mod hinanden, eller løse opgaverne sammen. I bestemmer selv tempoet - Kalvehave Labyrintpark er en stressfri zone....

Læs mere

Share your wonders: