©  Foto:

Lodshuset Møllestangen - Danmarks mindste museum

Velkommen til Danmarks mindste museum - Lodsudkigshus Møllestangen

Farvandene omkring Nyord er meget vanskelige at gennemsejle med mange grunde og snoede sejlløb. Det var det i gammel tid og er det også stadig i dag.
Den vigtigste sejlrute mellem København og de syddanske øer samt Nordtyskland gik indenom Møn igennem Nyords farvandene. Og det var i mange hundrede år været dem som boede på Nyord og kendte farvandene som hjalp med at få skibene sikkert igennem. Det var deres pligt selv at lodse eller skaffe en lodser til at hjælpe dem igennem.

I 1721 grundlagde man lodseri på Nyord. Man ved dog at man også i 1500 havde lodser på øen. Lodstvangen drejede sig om Bøgestrømmen og det snævre farvand der var omkring Nyord, og alle øens gårde havde pligt til at stille op med en lods.

Man kan stadig i dag Øst for Nyord by se det lille udkigshus Møllestangen fra 1882, som blev brugt til at kigge efter skibene. I 2013 indviede Hendes Majestæt Dronning Magrethe II Møllestangen som Danmark mindste museum. Det er 4 kvadratmeter stort og indeholder historien om lodsernes arbejde og lidt om Nyords historie

Når man besøger Nyord, er det oplagt at tage gåturen ud til Møllestangen hvor man kan nyde udsigten til Mønbroen, Stege og til Sydsjælland.

Der er gratis adgang til museet, fra solopgang til solnedgang.