©  Foto:

Masnedø Fort

Det store fort ligger godt gemt i landskabet - det er næsten ikke til at tro, at den engang husede op til 300 soldater under 1. Verdenskrig. Masnedøfort blev oprindeligt bygget som en del af forsvaret af København allerede i begyndelsen af 1900-tallet.

Fronten ved Storstrømmen

Masnedøfort er opført i årene 1912–15 for at sikre forbindelsen mellem Sjælland og Lolland-Falster. Indtil 1923 var fortet bemandet med 225 artellerister. Fra 1932 kom fortet under Søværnets Kystdefension, indtil tyske faldskærms­tropper erobrede fortet den 9. april 1940 – i øvrigt verdenshistoriens første landsætning af faldskærms­tropper.

Tyskerne havde således under hele Anden Verdenskrig kommandoen over Masnedøfort, som efterfølgende bl.a. har været straffe- og isolationslejr for kriminelle flygtninge og hemmeligt minedepot.

I 1974 blev Masnedøfort købt af Vordingborg Kommune, i 1995 bliver det fredet som nationalt fortidsminde og huser i dag hjemmeværnsgård, teater, rockkoncerter – samt fra 1997 den årlige Sommerudstilling med professionelle billedkunstnere, oprindeligt initieret af BKF Storstrøms Region i samarbejde med Kommunen.

Sommerudstilling

Det er normalt kun muligt at komme ind i fortet i Sommerudstillingens åbningstid eller ved andre arrangementer med offentlig adgang (typisk skal der betales entré). Til de udendørs områder omkring fortet er der fri adgang alle dage hele året.

Læs mere om sommerudstillingen her