©  Foto:

Munkebakken

Næstveds grønne oase midt i centrum 

I 1997 begyndte en lokal kunstner, Jens Andersen, at skabe en allé af elmetræer på Munkebakken om til munke. Resultatet blev 7 munke fra forskellige ordener.

Det drejer sig om følgende munke:
- 3 benediktinermunke - kordreng fra latinskole; 2 munke, hvoraf 1 står med en gren af galnebær i hånden
- 2 franciskanermunke, hvoraf 1 står med en bønnebog og en flakon med vievand i hænderne
- 1 dominikanermunk
- 1 lægbror, med langt skæg og en greb i hænderne

Munkene blev smurt med en blanding af terpentin og linolie, og kunstneren regnede med at de kan holde i en halv snes år, da det på længere sigt, er umuligt at forhindre at de rådner op indefra i overgangen mellem jorden og luften. Af samme grund blev der blevet lavet forme af alle munke og i 2006 blev den første munk lavet i en bronzeudgave. At få udført bronzeafstøbningerne var en stor udgift og derfor opstod idéen om et sponsorprojekt. Sponsorprojektet er et samarbejdsprojekt mellem Næstved Egnens Udviklingsselskab og Næstved Kommune. Næstved Kommune og sponsoren deler udgiften og betaler hver 50.000 kr. Sponsoren får til gengæld den originale træmunk. Samtidigt får sponsoren opsat en metalplade med indgravering af firmanavn og årstal. Projektet har været en stor succes og der er kun én munk, der mangler en sponsor - Munken med rosenkransen. Bronzemunkene kan nu ses på Munkebakken.

Jens Andersen er oprindelig snedker, men en håndskade fik ham til at skifte fag til gartner og efter 17 år som faglærer ved Teknisk Skole i Slagelse stoppede han. Siden har han kunnet koncentrere sig om sin store hobby - at lave skulpturer i forskellige materialer.