©  Foto:

Sommerudstillingen Masnedøfort

Sommerudstillingen afholdes i perioden 24. juni – 6. august 2023

Masnedøfort er opført i årene 1912–15 for at sikre forbindelsen mellem Sjælland og Lolland-Falster. Indtil 1923 var fortet bemandet med 225 artellerister. Fra 1932 kom fortet under Søværnets Kystdefension, indtil tyske faldskærms­tropper erobrede fortet den 9. april 1940 – i øvrigt verdenshistoriens første landsætning af faldskærms­tropper.

Tyskerne havde således under hele Anden Verdenskrig kommandoen over Masnedøfort, som efterfølgende bl.a. har været straffe- og isolationslejr for kriminelle flygtninge og hemmeligt minedepot.

I 1974 blev Masnedøfort købt af Vordingborg Kommune, i 1995 bliver det fredet som nationalt fortidsminde og huser i dag hjemmeværnsgård, teater, rockkoncerter – samt fra 1997 den årlige Sommerudstilling med professionelle billedkunstnere, oprindeligt initieret af BKF Storstrøms Region i samarbejde med Kommunen. 

Alle kunstnere på de første Sommerudstillinger var lokale medlemmer af BKF (Billedkunstnernes Forbund). I dag inviteres også gæsteudstillere fra det øvrige Danmark og fra udlandet, hyppigst fra Tyskland, ligesom der arrangeres tema-/særudstillinger, koncerter, forfatteraftner o.lign. i udstillingsperioden. 

Årets deltagere og arrangementer kan ses på hjemmesiden www.sommerudstillingen.dk, hvor der også findes oversigt over samt billeder og film fra de tidligere udstillinger, helt fra den første i 1997 og frem til i dag. Det praktiske arbejde med Sommerudstillingen, der typisk finder sted fra slutningen af juni til begyndelsen af august, varetages af en arbejdsgruppe, formelt organiseret i en forening, der udgøres af nuværende og tidligere udstillere på Sommerudstillingen.

Det er normalt kun muligt at komme ind i fortet i Sommerudstillingens åbningstid eller ved andre arrangementer med offentlig adgang (typisk skal der betales entré). Til de udendørs områder omkring fortet er der fri adgang alle dage hele året.