Trolling på Sydsjælland

Foto: VisitSydsjælland-Møn

Tag afsted på trollingfiskeri efter laks, havørred, torsk og hornfisk. Sydsjælland & Møn tilbyder nogle spændende fiskevande. 

Trollingfiskeri på Møn 
På grund det relative dybe vand i Østersøen er området specielt godt til laksefiskeri, der kan fanges i mange størrelser. Det kan være lidt af en kamp at få dem fanget ind, men det er kampen værd! - Klintholm havn fungerer i større stil som udgangspunkt for trollingfiskeri i området. 

Foto:Fishing Zealand

Trolling på Stevns efter laks
Danske, svenske og tyske trollingfiskere har gennem de senere år sat den sydligere Østersø på verdenskoret som stedet, hvor der fanges mange og store laks. Fra Rødvig kan du nå Kriegers Flak, som i vinterhalvåret er en af de aller hotteste pladser.

På hvilken side af Flakket, du skal fiske, bestemmes af vind og strøm, for laksene jager sild, som presses op mod Kriegers Flak. Så finder du en sildstime på ekkoloddet, bør du fiske området godt igennem. Laksene er helt sikkert lige i nærheden. Rødvig Havn ligger kun 70 km fra København, hvis du kommer nordfra - 30 km fra motorvejskrydset i Køge, hvis du kommer vestfra.

Rødvig Havn har to ramper, hvor trollingbåde kan sættes i vandet med trailer, og der er sjældent kø. Der er gode muligheder for at parkere traileren, mens du er på vandet, og i Rødvig er der både morgenbrød, købmand, tankstation og flere spisesteder med mulighed for at få et godt måltid mad ovenpå turen. - Men husk sikkerheden, for laksetrolling på Østesøen er ikke for nybegyndere.

De kendte pladser ligger 20-30 sømil ude over 30 til 40 meter vand, og fiskeriet foregår i årets kolde måneder. Det kræver sømandskab og en god båd at komme sikkert ud og hjem. Men ingen kender laksens hemmeligheder, og der er masser af vand ind imellem. Laksen kommer helt sikkert tættere forbi Stevns, for Østersølaks fanges helt oppe i Øresund hvert år. Eventyrlystne trollingfiskere med mod på at finde nye pladser kan med fordel starte turen i Rødvig.

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Trolling efter havørreder
Trollingfiskeriet efter havørreder langs Stevns Klint har været en klassiker i mange år. Her kan alle være med, og fiskene er oftest et nummer større end inde langs kysten. Der fiskes i blød zigzagkurs mellem 10- og 15-meterkurven, der kun ligger få hundrede meter ude og selv ved god vind i læ af klinten.

Selv om nogle både har voldsom motorkraft og specialudstyr, har mindre joller masser af succes. Træk et blink eller en lille wobbler efter båden, mens stangen hviler i en stangholder. Brug gerne en paravan eller en Dipsy Diver til at få blinket ned i dybden og hold farten nede på et par knob – på et eller andet tidspunkt smælder det!

Tidligt forår og sent efterår er højsæson, men trollingfiskeriet efter havørreder kan bedrives hele året – også om sommeren – og Stevns Klint danner en fabelagtig baggrund for både turen og dine fangstbilleder.

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Andre fisk
Ud over havørrederne vil du fra det sene forår og frem til midt på efteråret helt sikkert støde på hornfisk. I perioder kan det næsten være for meget af det gode, men de fleste elsker minisværdfiskene for deres hugvillighed og kamplyst, når de er kroget.

Desuden er der en sund bestand af torsk på de undersøiske skrænter ud for Stevns Klint. Sæt farten lidt ned og sørg for at din agn fisker 1-3 meter over bunden. Når du fanger én torsk er der ofte flere. De er sjovere at fange på let kastegrej end på det tunge trollinggrej, så stop båden og driv nogle gange hen over stedet mens du fisker det igennem med lette pirke eller jigs.

Husk at både havørred og torsk er omfattet af mindstemål. 40 cm for havørrederne og 38 cm for torsk. Du deler også havet ud for Stevns Klint med de lokale erhvervsfiskere, der sætter deres garn fra klinten og langt ud i havet. Husk at vise hensyn og at holde afstand til garnene.

Foto:VisitSydsjælland-Møn