Vandreferie

Her er feriepiloternes dom: Sådan er SydkystDanmark som feriedestination

28.10.2021
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Mads Tolstrup

Opgaven var klar: Få en uges gratis ferie og anmeld det, I oplever undervejs. Her løfter Destination SydkystDanmarks fire feriepiloter sløret for de største pletskud og forbiere fra deres visit på Sydsjælland og Møn.

Hen over sommeren har Destination SydkystDanmark sendt hele fire hold feriepiloter på en uges rundrejse på Sydsjælland og Møn med alt betalt. Feriepiloterne har med egne øjne og smagsløg oplevet og testet det bedste, området har at byde på. Blandt andet har de vandret i dinosaurernes fodspor ved Stevns Klint, smagt lokalproduceret gin hos Radius Distillery, givet den gas i forlystelsesparken BonBon-Land og overnattet på en lang række af destinationens bedste bed & breakfasts, hoteller og campingpladser. Alt sammen med bæredygtig transport.

Mere end 1.000 par og familier fra hele landet sendte en ansøgning afsted for at komme i betragtning til vandreferien, cykelferien, campingferien og elcykelferien, men kun fire slap igennem nåleøjet. Nu er ferien forbi, og feriepiloterne har gjort status over besøget i Destination SydkystDanmark. Heldigvis er langt de fleste anmeldelser femstjernede, fortæller Mike Olesen, der er marketingchef i Destination SydkystDanmark.

”Naturen her i området er ikke til at komme uden om i feriepiloternes feedback. De sammenligner de bakkede landskaber på Østmøn med Toscana, og det livlige havnemiljø i Karrebæksminde med Skagen. Stevns Klint blæste dem fuldstændigt bagover, og vandet i Faxe Kalkbrud var så blåt, at de knap troede deres egne øjne,” siger Mike Olesen og fortæller, at særligt de unikke oplevelser har fået flotte ord med på vejen.

”Det er kommet bag på feriepiloterne, hvor mange fede oplevelser der gemmer sig i SydkystDanmark inden for en meget lille radius. Nyord, der er Møns lille bilfri naboø, fremhæver elcykelduoen som en skjult ø-perle, cykelfamilien synes, det var magisk at falde i søvn til lyden af bølgeskvulp i Bed & Boats hotelbåde, vandreparret var vilde med forhindringsbanerne på Gavnø Go Fly, og campingfamilien kaldte elmotocross-turen på Feddet for ’det sjoveste, de nogensinde har prøvet’,” forklarer marketingchefen.

Feriepiloter sejltur

Foto:Mads Tolstrup

Tre bump på vejen

Destinationen har gjort stort indtryk på de fire par og familier, men der har også været bump på vejen under feriepiloternes ophold. Særligt campingfamilien, der fragtede sig rundt i elbil, savnede flere permanente, offentlige elladestandere i destinationen. Ikke at de selv bøvlede synderligt med det, for deres tur var timet og tilrettelagt på forhånd, men det ville den almene turist have gjort, mener de. Visse attraktioner og overnatningssteder har gjort det muligt for turister at lade elbilen op, men få skilter med det, og så opererer mange med såkaldte ’mormor-stik’, som gør opladningen til en langsommelig affære. Det kan tage op til 12 timer at lade bilens batteri helt op.

Netop nu buldrer salget af elbiler derudad. Hver femte solgte bil kører helt eller delvist på el, så destinationen skal være rustet til at yde den form service over for turisterne, påpeger Mike Olesen fra Destination SydkystDanmark.

”Elladestandere er det nye bæredygtige konkurrenceparameter. Hvis ikke man har det, kommer kunderne ganske enkelt ikke. Turisterne skal kunne lade deres elbiler hurtigt og effektivt op i hele destinationen,” siger han.

Også vandreparret stødte på en lille forhindring på deres 150 kilometer lange vandretur. Her var bevoksningen på vandreruten Lagunestien løbet så løbsk, at stien visse steder var svær at få øje på.

”Det var så til gengæld den eneste kritik, Lagunestien fik med på vejen, for feriepiloterne var superbegejstrede for den kystnære vandrerute og synes, vi skal gøre mere ud af at promovere den fremover, så det er sat på vores to do-liste,” fortæller Mike Olesen.

Som den tredje og sidste showstopper nævner feriepiloterne destinationens åbningstider.

”Et par af feriepiloterne mødte lukkede døre midt i højsæsonen. Campingfamilien ville gerne have spist på en af fiskerestauranterne, da de var i Karrebæksminde, men der var aftenlukket, selvom der var ekstra meget liv i gaderne den dag – fodboldlandsholdet spillede nemlig landskamp. Elcykelduoen oplevede lukkede butikker på flere bystrøg, inden august var omme. Det efterlader et lidt ærgerligt indtryk,” siger Vibeke Tejlmand, der er turismeservicechef i Destination SydkystDanmark.

Foto:Mads Tolstrup

Super service

Det generelle serviceniveau får dog topkarakter fra feriepiloterne. Hver og en af dem fremhæver det personlige værtskab på mange af de små bed & breakfasts på Sydsjælland og Møn.

”Feriepiloterne er blevet budt virkelig varmt velkommen af værterne. De er blevet mødt af imødekommende, snaksaglige mennesker med en oprigtig kærlighed til deres lokalområde. Det afspejler sig også i det, de putter på tallerkenen. Mange af dem går op i at sætte lokale råvarer på morgenbuffet og aftenmenu, og det var et kæmpe plus i feriepiloternes bog,” siger turismeservicechefen og påpeger, at Destination SydkystDanmark er den destination med flest små overnatningssteder i hele landet.

Også campingpladserne har været et hit hos børnefamilierne. Campingfamilien testede hele tre af slagsen i Faxe, Næstved og på Møn.

”Campingpladserne havde, ifølge feriepiloterne, hver deres force. Feddet var børnenes paradis, hos De Hvide Svaner var den personlige service og familiære atmosfære i top, mens naturen var trumfkortet på Camp Møns Klint,” slutter Vibeke Tejlmand.

Feriepiloterne delte ud af deres oplevelser på Instagram-profilen @sydkystdanmark, mens de var på rundrejse. Find alle deres tips og anbefalinger under højdepunkter på profilen. Inden længe kan det lokale turismeerhverv tilmed læse feriepiloternes fulde feedback på alt fra service til cykelstier www.sydkystdanmark.dk

Feriepiloter elbil

Foto:Mads Tolstrup