10 topfede sommerferieaktiviteter for vildbasser, vandhunde og hyggemus

Foto: Mads Tolstrup

Det’ sommer, det’ sol og det’ familietid. Sommerferien ligger for døren, men efter et par dage i skildpaddegear, kravler ungerne med garanti på væggene. Heldigvis er der masser af anderledes, sjove og hyggelige oplevelser, som kan underholde hele børneflokken på Sydsjælland og Møn.

#1 Find vej gennem labyrinten

Hvorfor dit og hvorfor dat? Måske har du en lille nysgerrig Spørgejørgen på hjemmefronten, der elsker at lære og er en haj til at løse gåder. I så fald kan det kun gå for langsomt med at komme en tur til i Kalvehave Labyrintpark. Her skal I bruge knolden for at finde vej gennem de mange snørklede labyrinter. Det kræver både logisk sans, god hukommelse og retningssans. Store børn vil synes, det er supersjovt at dyste mod mor og far, mens de mindste måske har brug for at gå hånd i hånd og løse udfordringerne i fællesskab. 

#2 Lær om den vanvittige, vilde natur

På GeoCenter Møns Klint kan hele familien træde ind i en verden af vild og vidunderlig natur. Her kan I blandt andet selv blive til en sommerfugl og se en tre meter høj orkide. Bliv også klogere på biodiversitet og den skrøbelige balance, vores natur eksisterer i og lær, hvordan I selv kan være med til at hjælpe naturen med at trives. GeoCenteret har Møns Klint som nærmeste nabo, og i det kuperede terræn kan I både leje og køre på mountainbikes, tage en tur på svævebanen og lede efter fossiler ved strandbredden enten med dygtige guides fra Geocenteret eller på egen hånd. Du kan også komme helt ud på klintekanten med virtual reality, eller lære om fortidsvæsner i resten af udstillingen og i 3D-biografen. 

 

#3 Leg i den levende by 

Der er altid liv og sjov i Næstved, og især om sommeren! Her skal I ikke snyde jer selv for en badetur i springvandet, et spil 9-hullers minigolf og det gigantiske skakspil på Axeltorv. De voksne kan tage sig et afslappende hvil i de hyggelige strandstole, mens de små krudtugler kan bygge Næstveds største sandslot i den store sandkasse. Tag på opdagelsesrejse langs Susåen, der er Danmarks tredjestørste vandsystem – lej en kano hos Slusehuset og sejl afsted! Når I har leget gennem hele byen, så er der masser af hyggelige caféer og restauranter, hvor I kan få noget lækkert at spise og koldt at drikke, så I har energi til resten af dagen. 

#4 Oplev skoven fra oven

Trænger rollingerne til luftforandring og en dosis natur, så sæt kurs mod Camp Adventure - kun en times kørsel syd for København. Her er der rig mulighed for at tilbringe en hel dag i skoven og få rørt kroppen. Tag en klatretur i de mange trætopbaner, hvor I kan prøve jer selv af i forskellige højder og sværhedsgrader.  Løb om kap til toppen af Skovtårnet, der rager hele 45 meter i vejret. Når sulten melder sig, og der skal tankes op på energi, er der alt fra burger til indisk på menuen i Camp Adventures små madboder.

#5 Sus afsted på rutsjebanerne

Få årets sjoveste dag i BonBon-Land! Her vil din lille krudtugle føle sig hjemme på nul komma fem. Mærk suset, når Hundeprutrutsjebanen slår turboen til, få en svingom, I sent vil glemme i Svend Svingarm, eller tag gratis kørekort ved Leo-Farterne. Forlystelsesparken har sjov og ballade for hele familien. Både vovehalse, fartdjævle, kyllinger og alt derimellem kan være med. Glem heller ikke at lave jeres egen slikkepind i bolsjeværkstedet.

Foto:Mads Tolstrup

#6 Tur-retur til det uendelige univers

Vrimler det med bøger om dinosaurerne på børneværelset, så vil din lille naturdetektiv labbe et besøg hos Stevns Klint Experience i sig. Få ved det, men af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der ramte Jorden for 66 mio. år siden. På et splitsekund udryddede asteroiden nemlig halvdelen af alt liv på planeten. Ja, selv de mægtige dinosaurer kunne intet stille op mod naturens enorme kræfter. Historien om meteornedslaget udfoldes i børnehøjde i Stevns Klint Experiences biograf, og museet er én stor interaktive udstilling, der indbyder til leg og læring.

#7 Tag på fossiljagt i Faxe Kalkbrud

Hvad vil du være, når du bliver stor? Måske dit barn har en palæontolog eller zoolog i maven. I Faxe Kalkbrud kan hele familien tage med Geomuseum Faxes dygtige naturguider på ekspedition i dét, der engang var et frodigt koralrev. En hammer, mejsel og jeres øjne er de vigtigste værktøjer, når I skal spotte forstenede søpindsvin, aftryk af forhistoriske krabber eller måske en hajtand, hvis I er rigtig heldige. Inde på selve museet kan man se animationer af nogle af de søde koralfisk og glubske væsener med kæmpe gab, der svømmede rundt lige her for mere end 63 mio. år siden.

Eventyrbåde

Foto:Mads Tolstrup

#8 Bliv kaptajn for en dag

Kalder alle vandhunde! I Præstø kan I prøve kræfter med en surf bike, eller tage på vandsafari og spotte fisk fra indersiden af en glaskano hos Eventyrbåde. Børnefamilier kan følge en særlig sejlrute med opgavespørgsmål, som ender på et piratskib.

#9 Sving jer i lianerne som Tarzan

Regnestykker og retstavning. Ellers tak! Langt fra alle børn trives med at sidde på måsen en hel dag. Hos Gavnø Go Fly kan dit lille energibundt give den fuld pedal i højderne. Ligesom Tarzan. Her finder I både klatrenet, svævebaner og hængende platforme, som skal besejres ét skridt ad gangen. I de nye trætopbaner er I spændt fast under hele turen, så I kan give den gas uden at skulle bekymre jer om at klikke jer ind og ud hele tiden. Grib udfordringen og prøv kræfter med de seks spritnye trætopbaner i forskellige højder og sværhedsgrader!

#10 Pust glas og tag på virtuel jagt

Lad kreativiteten blomstre, for kun fantasien kan sætte grænser på Holmegaard Værk. Her kan spirende kunstnere store som små få lov til at gå krea-amok i glasværkstedet. I kan puste, designe og sandblæse jeres helt egne glas, som kan pynte på spisebordet derhjemme eller lave en glasstøbning af jeres håndtryk. Hvis I får lyst til en tur udenfor, så kan I lige ved siden af Holmegaard Værk gå på virtuel jagt efter fortidsmonstre i app’en ’Beast Hunt’, der blander spilverdenen med de virkelige omgivelser. Det er bare med at komme afsted, for det er gratis at tage ungerne med!