Go Naturstil

FRA NATURKEGLE TIL OUTDOORCHAMP

Foto: Destination SydkystDanmark

Danskerne er valfartet ud i naturen som aldrig før den senere tid. Det er sådan set godt nyt, men indimellem kniber det med at behandle naturen pænt, og det skal NATURligvis være slut nu.

Lige siden corona lukkede landet ned med et fingerknips, har naturen været danskernes tilflugtssted nummer et. Rekordmange har byttet fitnesshold og biografture ud med vandreture og shelterovernatning i det fri, for naturen har vi alle haft turpas til. Intet mindre end en tredobling af naturgæster har Naturstyrelsen registreret visse steder på Sjælland og Møn. Og hurra for det!

Erfaringerne viser dog også et tydeligt behov for at få styr på the do’s and don’ts in nature.

Her er nybegynderens guide til go’ naturstil.

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

REN RØV AT TRUTTE I

Bummelum fra granvoksne mennesker er et kæmpe no go på naturstier. No shit, Sherlock, tænker du måske, men det har enkelte naturgæster tilsyneladende helt svedt ud.

Får du akut krudtmås uden et toilet i sigte, skal du finde et uforstyrret spot at sætte dig i skovskiderstilling, grave efterladenskaberne ned eller dække dem til med blade og grene. Allerhelst skal du dog klemme ballerne sammen, indtil du kan komme på tønden. Så har du ren røv at trutte i!

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

NEJ TAK TIL NATURSVIN

Det tager naturen knap fem år at nedbryde et enkelt cigaretskod, mens plastikflasker er op til 1.000 år om at forgå. Særligt landets shelterpladser ligner sommetider en festivalplads på finaledagen til forveksling. Skrald skæmmer i naturen, og vilde dyr kan nemt komme i karambolage med pap og plast. Skrald skal i… surprise… skraldespanden. Det gælder også din hunds hømhøm. Det er logik for bænkebidere!

Pssst… Gør naturen en tjeneste – hav en pose parat, og saml det skrald op, du møder på din vej.

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

HVOR SKAL VI SOVE I NAT?

Myggestik og kryb i soveposen. Intet problem. Danskerne er blevet ellevilde med at sove i telt. Det er dog langt fra alle steder, du må slå teltpløkkerne i jorden. Teltovernatning skal finde sted på en af de mere end 1.000 lejr- og shelterpladser i de offent- lige skove eller i et af de i alt 275 skovområder med såkaldt ’fri teltning’. Så kan du krybe i ly for vind og vejr med god samvittighed.

Pssst… Du må kun slå lejr for én nat det samme sted. Det er forbudt at slå telt op på stranden, men du må gerne sove under åben himmel.

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

DYREVENLIG DRONEPILOT

Med en topfart på op mod 140 kilometer i timen er der smæk på drengen, når dronerne indtager luftrummet. De propeldrevne minifly er efterhånden blevet allemandseje – og med god grund. Men

droner kan også være generende, især for ynglende fugle, såsom vandrefalken, der holder til på stejle klinter og skrænter, som er sårbar over for dronens summelyde og silhuet.

Som ansvarlig dronepilot skal du derfor kun flyve i tilladte zoner, altid have dronen inden for synsvidde og holde god afstand til både fugle og to- og firbenede pattedyr.

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

DROP “SÆLFIEN”

Fester har været bandlyst, og joggingtøjet har siddet klistret på kadaveret. Der har været meget få instagramable øjeblikke under coronakrisen, men modstå alligevel fristelsen til at tage en “sælfie” med naturens nuttede dyr. Hverken sælerne i strandkanten, hjortene i skoven eller køerne på marken gider at være SoMe-statister i dit pastelfarvede feed.

Faktisk vil dyrene allerhelst være i fred og lade dig om at være linselus.

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

LYDLØS SOM EN NINJA

Sshhhyy, skru bare helt ned for stemmelejet! Larm og spektakel er til stor gene for rigtig mange af naturens vilde dyr og kan i værste fald sætte hele økosystemer over styr. Støj hører ganske enkelt ikke hjemme i naturen, for det får smådyr til at flygte, forstyrrer fuglenes kald og gør byttedyr forsvarsløse over for rovdyr, der ligger på lur.

Så lad soundboksen blive hjemme, sæt mobilen på lydløs, og kanaliser din indre ninja, næste gang du begiver dig ind i dyrenes verden.

Go naturstil
Destination SydkystDanmark

DER ER INTET SÅ SKØNT SOM EN VUFFELIVOV…

… men i naturen skal den være i snor, også selvom ’den aldrig kunne finde på at gøre en kat fortræd’. Naturen er i udgangspunktet de vilde dyrs domæne. Løse hunde stresser og skræmmer små harekillinger, jordrugende fugle og råvildt fra vid og sans, men også børn kan blive panikslagne for selv en tæppetisser i fuldt firspring.

Så hold din firbenede ven i kort snor – og hav prutteposen klar.

Go Naturstil
Destination SydkystDanmark

7 TIPS TIL GO’ NATURSTIL

Vil du have de 7 tips til go' naturstil med på farten?

Vidste du...

...at størstedelen af naturen har døgnåbent? De privatejede skove holder dog lukket i samme tidsrum, som skovtroldene sover – fra solnedgang til morgenstund, kl. 6.

 

 

 

… at du må indsamle, hvad der svarer til en bærepose fuld af bær, svampe eller andre vildtvoksende lækkerier?

Det gælder overalt i statsejet natur, mens du i private skove må plukke det, du kan nå fra veje og stier. På strande må du samle, hvad du kan have i grabberne.

… at du kun må tænde bål i skove med bål- og lejrpladser? Strand- kanten er genial til mindre bål. Sluk det, når du forlader det, og dæk aldrig gløder til med sand, så får både dyr og mennesker forbrændte poter.

 

… at de danske kyster tilhører os alle? Derfor må du hoppe i bølgen blå på selv privatejede strande, ligesom offentligt ejede søer er pivåbne for badenymfer og rygsvømmere af enhver art.

 

...at du i private skove kun må færdes på veje og stier? I offentlige skove er det også tilladt at gå, ikke cykle, rundt i skovbunden.

Projektet er støttet af:

Erhvervfremmebestyrelsen