Gåsetårnet

Hemmeligheden bag den perfekte vinterferie

Foto: Museum SydøstDanmark

Fyld vinterferien med dinosaurer, spøgelseshistorier og et gammelt koldkrigsfort – dine børn vil elske dig for det og hvem ved, måske du også selv bliver overrasket over de mange unikke oplevelser Sydsjælland & Møn har at byde på.

Vinterferien er her, og det betyder, at du kommer til at have en masse fritid sammen med ungerne, men måske du kan hurtigt komme til at stå overfor spørgsmålet ”Hvad skal vi lave?”. Start bilen og kør afsted, for her får I 10 gode bud på sjove, spændende og kreative vinterferieaktiviteter til alle børn (og forældre!). 

#1 Lær Dronningerne at kende

Træd tilbage i tiden med familien på Danmarks Borgcenter og kom helt tæt på konger, dronninger, kirker og våben i udstillingen ’MAGT’. Bestig det høje middelaldertårn, Gåsetårnet, og se hele den gamle borgruin i fugleperspektiv. Der er god grund til at tage de små med, for udover en øjenåbnende og interessant udstilling, er der gratis entré til de mindste i hele vinterferien!

#2 Følg i dinosaurernes fodspor

Er ungerne bare helt vilde med historie og natur på samme tid? Så skal I svinge forbi Geomuseum Faxe. Når I står på museumsgrunden, befinder I jer i hjertet af, hvad der for 63 millioner år siden var et tropisk koralrev. Gå på opdagelse og lær mere om de søpindsvin og blæksprutter, der svømmede rundt der, hvor Faxe Kalkbrud ligger i dag. I kan også leje hammer og mejsel og gå på fossiljagt i kalkbruddet.

Foto:Mads Tolstrup

#3 Se det største meteornedslag!

Ungerne kan fare vild i fortiden på Stevns Klint Experience. Den interaktive udstilling på oplevelsescentret er som et levende udstillingsvindue til Jordens fortid. Her kan I lære alt om det store meteornedslag, der udryddede dinosaurerne, og I kan selv se beviset i det grå lag fiskeler, som Stevns Klint blandt andet er består af. Der står nemlig en blok af klinten inde på Stevns Klint Experience, så I kan komme helt tæt på!

Stevns Klint Experience

Foto:Kongshaug Productions

#4 Gys og gru i børnehøjde

Har du eventyrlystne børn, der ikke er bange for mørke? Grib lommelygterne og gør jer klar til en vandring i mørket ved Gjorslev Gods. Oplev det 600 år gamle gods i mørket sammen med en af Gjorslev Gods’ dygtige formidlere, som fortæller de mest spændende spøgelseshistorier om de ånder, der (måske) bor på slottet. Og hvis I tør, kan I komme en tur ned i kælderen og op på det mørke loft.

#5 Bliv glaspustere for en dag!

Slip fantasien løs på Holmegaard Værk i vinterferien. De er klar til at tage imod alle kreative sjæle – store som små. Hver dag kan I, under grundig vejledning, få lov til at puste jeres helt egne glas, som uden tvivl vil pynte på spisebordet. Er ungerne vilde med at tegne og designe? Så kan I sandblæse jeres egne glasdesigns og gøre dem til ægte mesterværker. Udenfor kan I prøve den spritnye Outdoor-udstilling! Her kan I blandt andet gå på jagt efter tidsrejsende stenalderdyr i den interaktive skattejagt "Beast Hunt".

Foto:Frame & Work

#6 Sjov og leg i skoven

Er ungerne bare fyldt med energi, så skal I ud og brænde en masse krudt af i skoven ved Camp Adventure. Se, hvem der kommer først op i det 45 meter høje skovtårn og tag på opdagelse langs en af de længste forhøjede gangstier i Danmark. Der er masser af skov at udforske, og det er en god mulighed for dig selv og ungerne at komme ud i det fri.

Foto:VisitSydsjælland-Møn

#7 Send ungerne på glatis og snup en pause

Hvis I er nået dertil på dagen, hvor forældrene mest af alt har lyst til et lille hvil, men de små bare gerne vil fortsætte legen, skal I en tur forbi skøjtebanen i Næstved. I behøver ikke selv at tage skøjter med, for I kan leje dem lige ved siden af skøjtebanen. Mens de små spilopmagere suser rundt, kan I tage et pitstop med en lækker kaffe eller kakao på én af de mange nærliggende caféer eller tage ud og shoppe i én af de mange specialforretninger i byen. Skøjtebanen har åbent indtil slutningen af februar, så det er med at nyde den, mens I kan.

#8 Bliv kampklare på koldkrigsfortet

Hvis dine unger er vild med spænding, store maskiner og også samtidig synes at soldater er lidt seje, så vil de elske at slå sig løs på Koldkrigsmuseum Stevnsfort. På fortet kan I se de gamle HAWK-missilsystemer, en panserudstilling, en vaskeægte Draken jetjager og meget mere! Dine små actionhelte kan også prøve deres egne evner af med det nye aktivitetshæfte ”Soldaterne på HAWK” – kan de mon hjælpe soldaterne med at få styr på missilerne?

Stevnsfort

Foto:Mads Tolstrup

#9 Dus med dyrene

Der er få ting, der er bedre, end søde dyr – især hvis man må klappe dem! Tag de små dyreelskere med en tur hos Øens Dyr og bliv gode venner med alpacaer, minigrise, kaniner, ænder, ponyer, øgler, zebraer, får, strudse, små kænguruer og mange flere! Hvis besøget trækker ud og sulten melder sig, kan I lave snobrød over bål eller spise jeres egne madpakke på en af de mange borde og bænke.

#10 Giv kreativiteten fri leg

Rønnebæksholm kan opfindsomme og kunstneriske børn komme i værkstedet og klippe-klistre alt, hvad hjertet begærer. De kan tage deres mesterværker med hjem eller hænge dem på den store gren i kunsthallen. Lige ved siden af værkstedet ligger den hyggelige cafe, hvor I kan tanke de kreative hjerner op med lækker kakao, lune boller og hindbærsnitter.

Oplev mere på Sydsjælland & Møn