Gå til indhold
Slusehuset og kanoer dronefoto

Susåen

Foto: Frame & Work

Susåen, der er Danmarks femte største å og Sjællands mest vandrige åsystem, har sit udspring syd for Rønnede og snor sig forbi Herlufsholm Kostskole og igennem Næstved, inden den løber ud i Karrebæksminde Bugt. Åen er hjem for mange specielle planter og dyr.  

 

Susåen, der blev dannet for mere end 15.000 år siden, snor sig smukt igennem det Midt- og Sydsjællandske landskab, hvor den blandt passerer Rønnede, Gisselfeld, Haslev, Ringsted og Sorø, inden den når til Næstved og løber ud i Næstved Kanal og videre til Karrebæksminde Bugt. På sin vej løber åen også igennem Danmarks første naturpark, nemlig Tystrup-Bavelse-søerne. 

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Historisk vigtig

Susåen har gennem århundrede fungeret som transportvej og dens vigtighed er beskrevet i dokumenter helt tilbage fra middelalderen. Dengang fungerede åen som transportvej for pramme af enhver slags. Mellem 1930 og 1937 blev kanalen i Næstved bygget, der forbinder Næstved og Karrebæksminde Bugt. Hertil blev også etableret en havn, som skulle sikre fragten fra Karrebæksminde til Næstved. 

Kanosejlads og naturbeskyttelse

Susåen er et populært sted for b.la. kanosejlads men for at beskytte plante- og dyrelivet, er al sejlads på åen reguleret, og man skal derfor have tilladelse i form af en særlig nummerplade for at kunne sejle på åen. Hvis du lejer en kano hos en af områdets fire kanoudlejere, har den allerede en nummerplade på, men hvis du medbringer din egen kano, skal du sørge for at leje en nummerplade. Læs mere om kano på Susåen.

Suså Havn

Foto:Visit Sydsjælland & Møn

Med årene er åens vigtighed som transportvej forsvundet, og den fungerer nu udelukkende som rekreativt naturområde. Susåen og den omkringliggende natur er fuld af fisk, mange forskellige landdyr og en enestående flora. Blandt andet kan I være heldige at spotte isfuglen langs åen. 

Tre interessante fakta om Susåen

1. Susåen er hjemsted for omkring 20 fiskearter, herunder aborrer, gedder og ål

2. På bunden af Susåen lever den tykskallede malermusling, der kun findes tre steder i hele Danmark 

3. Susåen løber helt ind i Næstved Centrum og fortsætter i rør under vejen direkte ud i havnebassinet

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Egevej

4700

Koordinater

Længdegrad : 11.75129

Breddegrad : 55.237671

Max 30 minutter fra Susåen

Liste
Kort
Næstved Storcenter
Foto: Næstved Storcenter

Næstved Storcenter

Er det regnvej eller koldt, eller skal der bare shoppes igennem, så kan det uden tvivl anbefales at besøg Næstved Storcenter - Destinationens største shoppingcenter. 

Med mere end 65 specialforretnin...

Læs mere
BonBon-Land
Foto: BonBon-Land

BonBon-Land

Hygge for hele familien.

Besøg parken alle børn elsker. Lige uden for Næstved ligger nemlig Danmarks sjoveste og skøreste park, som alle børn elsker. I den store forlystelsespark er der masser af for...

Læs mere
Næstved City
Foto: Næstved City

Næstved City

Næstved City byder på masser af gode shoppingmuligheder i skønne specialbutikker. Hver onsdag og lørdag er der torvemarked på Axeltorv midt i centrum, hvor handlende kan købe frisk frugt og grønt, smu...

Læs mere
Holmegaard Mose
Foto: Museum Sydøstdanmark

Holmegaard Mose

Holmegaard Mose er den største højmose der ligger på Sjælland, den var oprindelig på ca. 500 hektar. Den består af flere forskellige moser: Højmosen som er den største, Porsmosen, Gødstrup Engsø, Torp...

Læs mere
Herlufsholm
Foto: VisitSydsjælland & Møn

Herlufsholm

Smukt omgivet af Susåen og skoven ligger Herlufsholm Kirke, Gods og Kostskole. De gamle bygninger troner ned mod Susåen og man fornemmer den storhed og styrke steder har.

Oprindeligt var stedet Bened...

Læs mere
Paradehuset
Foto: VisitSydsjælland & Møn

Paradehuset

Husets historie

Verdensudstillingen i London i 1851 sendte en inspirationsbølge gennem Europa, med sit imponerede væksthus "Crystal Palace". I den sidste halvdel af det 19. århundrede opførtes en del g...

Læs mere
Skovtårnet - Camp Adventure
Foto: VisitSydsjælland & Møn

Skovtårnet - Camp Adventure

Sjællands nye vartegn: Skovtårnet ved Camp Adventure – en oplevelse i særklasse med et helt særligt og majestætisk syn ud over Sydsjælland.

Læs mere
Gavnø Slot
Foto: Mads Schmidt Rasmussen

Gavnø Slot

Det smukke rokokoslot Gavnø, på Sydsjælland, byder på en eventyrlig oplevelse for alle. Besøg ikke bare slottet, men også parken, kirken, bryggeriet og Go Fly banerne

Læs mere

Share your wonders: