©  Foto:

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

En knytnæve mod øst

Under Den Kolde Krig var Stevnsfort en brik i Danmarks og NATO’s forsvar. Halvøen Stevns ville ligge i allerforreste frontlinje, hvis der udbrød krig mellem øst og vest. Derfor byggede man Stevnsfort til forsvar og senere overvågning af Øresund.

I dag kan du opleve det underjordiske fort, som det så ud dengang, da krigen var tættest på. Ethvert besøg på fortet er en ny og særlig oplevelse, når du i selskab med en af museets 20 engagerede og forskellige guider får nærværende og levende fortællinger om den allestedsnærværende kolde krig i en unik og autentisk ramme. 

På en guidet tur kan du se kanonerne, de andre installationer i terrænet og det underjordiske fort, der består af 1,7 km lange gange 18 meter under jorden. 

Over jorden kan du se en – ligeledes autentisk – enhed af det amerikanske missilsystem HAWK som havde base på Stevnforts terræn fra 1984 til 2000. Der findes en audioguide til terrænet som du kan downloade til din egen telefon
Eller hvorfor ikke fordybe dig i vores ny udstilling ’Hvis krigen var kommet’ som fokuserer på hvad planerne egentlig var for at forsvare Danmark mod en fjendtlig landgang på Sjælland.

3 hurtige om Stevnsfortet

  1. Da Stevnsforts ny underjordiske operationsrum – O-rummet – stod færdigt i januar 1986, var det udstyret med den allermest topmoderne elektronik. Bl.a. et elektronisk netværk hvorigennem man kunne sende billeder til de allerede i NATO! I det hele taget var meget af den kolde krigs våbenteknologiske udvikling forløberen for teknologi som vi tager for givet i dag.
  2. Selvom Stevnsfort ligger på land, var det en del af Søværnet, da det skulle forsvare danske farvande. Officielt er Stevnsfort altså et skib! Derfor brugte man på Stevnsfort også maritime udtryk og gik i flådens blå uniformer.
    HAWK-missilbatteriet var derimod en del af Flyvevåbnet.
  3. Hos fjenden i Warszawapagten vidste man udmærket godt at Stevnsfort lå hvor det gjorde. Derfor fik skibe derfra ofte ’maskinskade’ når de sejlede forbi fortet hvilket gjorde at de lå stille. Herfra forsøgte de bl.a. at opsnappe radiokommunikation.

Hør mere om disse historier, og mange andre, når du kommer på besøg på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

Yderligere information kan findes på www.stevnsfortet.dk eller du kan skrive til os på stevnsfort@oesm.dk