©  Foto:

Strågården Nyord - Dark Sky

Dark Sky ophold på Strågården, Nyord

I 2017 blev Møn og Nyord certificeret som det eneste Dark Sky område i Norden. Det betyder, at den internationale Dark Sky Association har givet øerne et såkaldt guldcertifikat, hvilket er et udtryk for de har et af de mørkeste nattehimler i verden. Mørkeværdien på Nyord er 21,75, hvor det højeste er 22, så man kan sige, at det er tæt på det totale mørke.

Derfor kan du på en klar og skyfri nat se mælkevejen og over 5000 stjerner. Det er et imponerende syn, som vil huskes resten af livet. I en storby vil man i bedste fald kunne se omkring 100 stjerner – så der er en kæmpe forskel – men det skal opleves før man tror det.

En af grundende til, at her er så mørkt er, at både kommunen og indbyggerne på øerne har samarbejdet om, at undgå den lysforurening der er så ødelæggende for nattemørket. Der er arbejdet intenst på at få den rigtige gadebelysning omkring beboernes huse.

Her på Nyord har de nærmest ingen gadebelysning i forvejen, hvilket gør stedet helt unikt til at kigge på stjerner.

Da Strågården mener, at alle burde have muligheden for at se dette imponerende skue tilbyder de en Dark Sky pakke. De bestemmer desværre ikke over vejrforholdene, så derfor kan de ikke garantere, at der er klar nattehimmel, når du besøger dem. Dog kan de anbefale, at du ikke lægger dit besøg, når der er fuldmåne. 

Deres Dark Sky pakke indeholder:

  • 1 overnatning i dobbeltværelse, inkl. linned og håndklæder
  • 1 times foredrag og stjernekig med certificeret Dark sky guide.
  • Varme drikke og snacks ved Dark Sky introduktionen
  • Tæpper, soveposer og liggestole
  • Dark Sky avisen
  • Lån af kikkert, stjernekort, bøger m.m.
  • Morgenmad

Den guidede tur foregår fra Strågården, og de bruger ofte deres gårdmiljø med liggestole. I de kolde perioder anbefales det at have godt med varmt tøj på, da aktiviteten ofte er stillestående - husk som minimum hue og handsker.

Priser for Dark Sky pakken her.