Holmegaard Mose

Her er 12 geniale ideer til børnenes efterårsferie

Foto: Mads Tolstrup

Jubiiii, nu er det snart tid til familiehygge på højt plan, for efterårsferien venter lige om hjørnet. Hvad end du er forælder til en lille naturdetektiv eller et stort energibundt, så er der masser af børnevenlige oplevelser på Sydsjælland & Møn. Se bare her!

Oplevelser til familiens naturdetektiv

Vrimler det med Tyrannosaurus-figurer og bøger om det ydre rum på børneværelset, så vil din lille naturdetektiv labbe et besøg hos Stevns Klint Experience og GeoCenter Møns Klint i sig.

Stevns Klint Experience
Mads Tolstrup

#1 Stevns Klint Experience

Få ved det, men af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der ramte Jorden for 66 mio. år siden. På et splitsekund udryddede asteroiden nemlig halvdelen af alt liv på planeten. Ja, selv de mægtige dinosaurer kunne intet stille op mod naturens enorme kræfter. På Stevns Klint Experience, kan man se sporene med egne øjne – et stort stykke af klinten er nemlig hejst ind midt i oplevelsescenterets biograf, hvor historien om meteornedslaget udfoldes i børnehøjde.

GeoCenter Møns Klint mikroskop
Mads Tolstrup

#2 GeoCenter Møns Klint

På GeoCenter Møns Klint kan hele familien rejse med tilbage til Kridttiden, dengang drabelige havmonstre og dinosaurer på størrelse med busser regerede. Bliv også klogere på de menneskeskabte klimaforandringer, og kom helt tæt på kælvende gletsjere, tornadoer og andre vilde vejrfænomener i den seje 3D-biograf. Museet har Møns Klint som nærmeste nabo, og i det kuperede terræn kan man både køre mountainbikeræs, tage en tur på svævebanen og lede efter fossiler ved strandbredden. 

Faxe Kalkbrud fossiljagt
VisitSydsjælland-Møn

#3 Geomuseum Faxe

Gå heller ikke glip af fossiljagt i Faxe Kalkbrud. Geomuseum Faxes dygtige naturguider står klar til at hjælpe med at identificere, om det er et forstenet søpindsvin eller måske endda en hajtand, junior har fundet med hjælp fra hammer og mejsel. Inde på selve museet kan man se animationer af nogle af de glubske væsener med kæmpe gab, der svømmede rundt lige her for mere end 63 mio. år siden.

Oplevelser til energibomben

Regnestykker og retstavning. Ellers tak! Langt fra alle børn trives med at sidde stille på deres mås en hel dag. Heldigvis er der også masser af oplevelser til familiens energibombe.  

Feriepiloter - Gavnø go Fly
Maria Andersson

#4 Gavnø Go Fly

Dit lille energibundt give den fuld pedal i højderne, ligesom Tarzan. Her finder I både klatrenet, svævebaner og hængende platforme, som skal besejres ét skridt ad gangen. Derudover er der hele efterårsferien Halloween-stemning på Gavnø Slot. I krea-værkstedet kan de små farvelægge deres egen Halloween-maske, mens der er skattejagt i slotsparken, og krible-krable dyrene ligger på lur i Sørøverland, som er en fed naturlegeplads.

Halloween i BonBon-Land
BonBon-Land

#5 BonBon-Land

Også i BonBon-land vil din lille krudtugle føle sig hjemme på nul komma fem. I hele oktober er der skruet godt og grundigt op for uhyggen i forlystelsesparken nær Næstved. De modigste kan få masser af gys og gru i Viggos Slagtehus, der er det mest skræmmende spøgelseshus til dato. Men bare rolig, der er også mindre gruopvækkende spøgelseshuse for de helt små – og for voksne bangebukse. Derudover er der et kirkegårdsmysterium, der skal løses, græskarjagt og slikposer til ungerne.

Skovtårnet Camp Adventure aften
Tue Schiørring Fotografi

#6 Camp Adventure

Er der ild i måsen fra morgenstunden, så sæt kurs mod Camp Adventure kun en times kørsel fra København. Tag en klatretur på de vilde trætopbaner, leg på den store naturlegeplads og løb om kap til toppen af det imponerende bygningsværk Skovtårnet, der ligner en forvokset snurretop og rager hele 45 meter i vejret. Når sulten melder sig, og der skal tankes op på energi, er der alt fra burger til indisk på menuen i Camp Adventures små madboder.

Sjov for papmachégeniet

Væggene er plastret til med tegninger af drager og prinsesser. Der bliver klippe-klistret løs i børnehaven og produceret hjemmelavede fødselsdagsgaver til den helt store guldmedalje. I så fald har dit barn måske en lille kunstner gemt i maven.

Holmegaard Værk
Frame & Work

#7 Holmegaard Værk

Stimuler den kreative åre på kunsthåndværksmuseet Holmegaard Værk, hvor hele familen kan se glaspusterne blæse glødende glasklumper om til vaser, skåle og drikkeglas. Efter den optræden er din lille Picasso med garanti blevet inspireret til at skabe sit eget kunstværk i krea-værkstedet. Her er det kun fantasien, der sætter grænser, når der skal udsmykkes personlige glas med klistermærker. Derefter sandblæses glasset, og så er det lige til at tage med hjem.

Kloge Åge

Hvorfor dit og hvorfor dat? Måske har du en lille nysgerrig Spørgejørgen på hjemmefronten, der elsker at lære og er en haj til at løse gåder.

Kalvehave Labyrintpark
Kalvehave Labyrintpark

#8 Kalvehave Labyrintpark

Her gælder det om at bruge knolden og finde vej gennem de mange snørklede labyrinter. Det kræver både logisk sans, god hukommelse og retningssans. Ikke to labyrinter er ens i Kalvehave Labyrintpark, og farer man vild, må man ændre kurs undervejs. Store børn vil synes, det er supersjovt at dyste mod mor og far, mens de mindste har brug for at gå hånd i hånd og løse udfordringerne i fællesskab. I efterårsferien holder labyrintparken aftenåbent, så find lommelygten frem, og tag på familieekspedition i mørket.

Dyrenes bedste ven

Dit barn sidder klistret til skærmen, når Sebastian Klein fortæller historier om verdens sejeste dyr – og har plaget om at få et kæledyr i evigheder. Hvis du (også) har en lille dyreentusiast på matriklen, så se med her. 

Øens dyr
Øens Dyr

#9 Øens Dyr

Minizooen Øens Dyr er det rene slaraffenland. Her kan man nemlig komme helt tæt på menneskets pelsede og skællede venner. Nus en lama bag øret, se en vaskeægte slange, og klap de søde kælekaniner. Bagefter er det tid til at lave snobrød over bål. Dyreparken ligger på Masnedø tæt på Vordingborg, er brofast med fastlandet og drives af frivillige.

Turridning på Feddet med Guldhest
Guldhest.dk

#10 Guldhest

Det kan også være, at din lille dyreven leger hyphest til hvert andet øjeblik og er dybt opslugt af bøger om nuttede ponyer. Så er en ridetur med Guldhest et sikkert hit! Guldhest holder til på den naturskønne halvø Feddet, der er omgivet af vand og har mere end 30 kilometer ridestier, som går gennem både skov, hede og strandeng. Rid afsted på ryggen af en islænder, og prøv at sætte i galop, eller skridt blot stille og roligt rundt i det smukke landskab.

 

Historienørden

Riddere i skinnende rustninger og fortællinger om datidens magtfulde konger og dronninger. Er dit barn bidt af historiens vingesus?

Gåsetårnet
Frame & Work

#11 Danmarks Borgcenter

Rejs tilbage til Middelalderen på Danmarks Borgcenter i Vordingborg. Engang lå Danmarks største kongeborg med ni tårne, voldgrav og ringmur lige her. I dag ligger det meste af Valdemar Atterdags borg i ruiner, men det 36 meter høje Gåsetårn, der blev brugt som fængsel, står endnu. Få hele historien om den mægtige kongeborg, magtens dronninger og de smukke russiske zarsmykker på Danmarks Borgcenter.

Fartdjævlen

Vroom, vroom! Gibber det i din lille racerkører, hver gang en fed bil suser forbi, eller er traktorer og gravkøer bare lige sagen?

Næstved Automobilmuseum
Gitte Skovgaard Kristensen

#12 Næstved Automobilmuseum

Næstved Automobilmuseum vrimler med maskiner i alle afskygninger. Gå på opdagelse i det 3.400 m2 store samlermuseum i Næstved, hvor biler af ældre dato står side om side med fede motorcykler, fly, landbrugsmaskiner og små forretninger fra 50’erne – og bliv meget klogere på datidens køretøjer. I alt er 175 biler udstillet, og deriblandt finder man både gamle amerikanerslæder, brand- og politibiler.