Stevns Klint Experience

Foto: Mike Bink

Af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der slog dinosaurerne ihjel for 66 mio. år siden. Rejs med tilbage i tiden til dengang én dramatisk begivenhed ændrede alt.

En rejse tilbage i tiden

Tyrannosaurus Rex’er så store som busser og forvoksede øgler med kæmpemæssige vingefang. For 66 mio. år siden så verden markant anderledes ud – altså lige indtil den skæbnesvangre dag, hvor et gigantisk meteornedslag ramte Jorden og tilintetgjorde halvdelen af alt liv på Jorden. Ja, selv de mægtige dinosaurer kunne intet stille op mod naturens kræfter og den 2500 mia. tons tunge meteor med kurs direkte mod Jorden.

I dag er Stevns Klint det bedste sted på planeten at opleve sporene fra asteroiden, der ændrede verden for altid. Det har givet klinten en plads på UNESCOS eftertragtede Verdensarvsliste. Dinosaurerne måtte rigtigt nok lade livet, men visse smådyr overlevede mod alle odds den store massedød, og de udviklede sig til det liv, vi kender i dag. Faktisk er ét lille pungrottelignende pattedyr forløberen for alle nulevende pattedyr – også dig og mig.

På oplevelsescenteret Stevns Klint Experience kan du møde pattedyret, der er døbt Lucky – for hvor heldig har man lige lov at være? – og blive meget klogere på et på én og samme tid dødeligt og livgivende kapitel i klodens og menneskets levetid. For livet gik videre. I oplevelsescenterets biograf bliver den dramatiske historie vækket til live på en kæmpemæssig kalkblok hugget ud af Stevns Klint, og i udstillingen kan man kigge på dinosaurskeletter, meteoritter, fossiler og prøve interaktive spil. Lige noget for små, fremtidige naturdetektiver!

Meteoren landede på Yucatan-halvøen i Mexico med så høj fart, at Jorden var tæt på at smelte, bølgerne blev til tsunamier, havet kogte, og da temperaturerne endelig faldt, dækkede en askesky for solen i 10 år. Og uden sol, intet liv på Jorden. De dinosaurer, der ikke blev dræbt af asteroidens bølger, blev ganske enkelt kvalt.

Det særlige ved Stevns Klint er det tynde lag fiskeler, som er kilet ind mellem kridt og kalk. Fiskeleret er nemlig vores bedste bevis for, hvad der rent faktisk skete dengang for 66 mio. år siden. Uden fiskeleret havde vi mennesker ikke løst gåden om vores egen eksistens. Fiskeleret markerer nemlig overgangen fra Kridttiden til Palæogentiden.

Stevns Klint Experience ligger på en forhøjning i Boesdal Kalkbrud godt camoufleret af bevoksning med udsigt over kalkbruddet og Østersøen. Få kilometer derfra kan man se Stevns Klint rejse sig mange meter over havets overflade.

Stevns Klint Experience

Foto:Mads Tolstrup

Det kan du også opleve hos Stevns Klint Experience

Musikevent på Stevns Klint Experience
Stevns Klint Experience

#1 Koncerter og talks

Stevns Klint Experience er et oplevelsescenter i ordets egentlige forstand. Foruden den flotte udstilling er der året rundt masser af kulturarrangementer for enhver smag, bl.a. jazzkoncerter, cellospil, spændende talks, sportsevents og naturekspeditioner i børnehøjde. De naturskønne omgivelser danner rammen om en lang række af arrangementerne, også den nærliggende pyramide, som har en helt særlig rumklang, og derfor er perfekt til koncerter.

#2 Et godt måltid mad

I Stevns Klint Experiences café serveres der lækker mad lavet på sæsonens friske råvarer, der så vidt muligt er dyrket i lokalområdet.

#3 Museumsshop

Der er rig mulighed for at få en souvenir med hjem fra centerets museumsshop, der rummer et stort udvalg af lokalt kunsthåndværk. Her finder man alt fra smykker og keramik til sæber og smukt træarbejde.