Stevns Klint Experience

Foto: Mike Bink

Af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der slog dinosaurerne ihjel for 66 mio. år siden. Rejs med tilbage i tiden til dengang én dramatisk begivenhed ændrede alt.

Den Stevnske Julestue 2023

I december forvandles oplevelsescentret Stevns Klint Experience til en lys og moderne julestue med en rolig og varm atmosfære. 

I vil nok blive overraskede og inspirerede i den unikke designbutik, hvor alle varer er producerede i høj kvalitet af lokale kunstnere. Når I har valgt årets julegaver, kan I pakke dem ind i julegaveindpakningsværkstedet. Her kan I prøve kræfter med at pakke jeres julegaver ind i bæredygtigt og genanvendt stof, som I selv kan genbruge jul efter jul. 

Når I har pakket de skønne gaver ind, så kan I samle familien omkring de mange udsøgte julelækkerier, der er klar til jer i caféen. Her serveres der i hele december en lækker og saftig flæskestegssandwich, som går perfekt med den helt særlige Experience gløgg. 

Jul på SKE

Foto:Mads Tolstrup

Giv en mindeværdig gave som giver mening 

I december 2023 udvider Stevns Klint Experience deres i forvejen unikke designbutik. Her sælges der de bedste lokalproducerede varer, der er oplagte som gaver. I kan gå på rov blandt alt fra brugskunst, håndrørte sæber og kunstplakater til lokaldestilleret gin, bøger og meget mere. Kender du en, der ikke kan få nok af forhistorier og store dinosaurer, så er det næsten oplagt af give dem et gavekort til utallige mindeværdige oplevelser i Stevns Klint Experience. 

Smukke pakker under træet 

Når I har fundet de gaver, der skal sprede smil i år, så kan I pakke dem ind i genanvendelige materialer, og endda dekorere den med unik pynt, som I kan bruge igen og igen. I julegaveindpakningsværkstedet er der dækket op med alverdens genbrugsmaterialer og pynt, som gør jeres gaver flotte både med og uden indpakning på.   
 
Kreativiteten kender ingen grænser, og både børn og voksne kan være med! 

En velsmagende december 

I caféen kan I lune jer på den helt særlige ’Experience’-gin, der må siges at være noget af en oplevelse. Den er hjemmelavet og krydret, og den er ret unik. Det er nemlig en glögg, der er lavet på sydsjællandsk mjød. Hvis sulten også melder sig, så er er rigeligt til ganen. Caféen serverer en helt formidabel flæskestegssandwich, og så er der masser af julegodter til hele familien. 
 
Gør jer selv en tjeneste og fyr op for julehyggen i Den Stevnske Julestue på Stevns Klint Experience denne december. 

Stevns Klint Experience

Foto:Mads Tolstrup

En rejse tilbage i tiden

Tyrannosaurus Rex’er så store som busser og forvoksede øgler med kæmpemæssige vingefang. For 66 mio. år siden så verden markant anderledes ud – altså lige indtil den skæbnesvangre dag, hvor et gigantisk meteornedslag ramte Jorden og tilintetgjorde halvdelen af alt liv på Jorden. Ja, selv de mægtige dinosaurer kunne intet stille op mod naturens kræfter og den 2500 mia. tons tunge meteor med kurs direkte mod Jorden.

I dag er Stevns Klint det bedste sted på planeten at opleve sporene fra asteroiden, der ændrede verden for altid. Det har givet klinten en plads på UNESCOS eftertragtede Verdensarvsliste. Dinosaurerne måtte rigtigt nok lade livet, men visse smådyr overlevede mod alle odds den store massedød, og de udviklede sig til det liv, vi kender i dag. Faktisk er ét lille pungrottelignende pattedyr forløberen for alle nulevende pattedyr – også dig og mig.

På oplevelsescenteret Stevns Klint Experience kan du møde pattedyret, der er døbt Lucky – for hvor heldig har man lige lov at være? – og blive meget klogere på et på én og samme tid dødeligt og livgivende kapitel i klodens og menneskets levetid. For livet gik videre. I oplevelsescenterets biograf bliver den dramatiske historie vækket til live på en kæmpemæssig kalkblok hugget ud af Stevns Klint, og i udstillingen kan man kigge på dinosaurskeletter, meteoritter, fossiler og prøve interaktive spil. Lige noget for små, fremtidige naturdetektiver!

Meteoren landede på Yucatan-halvøen i Mexico med så høj fart, at Jorden var tæt på at smelte, bølgerne blev til tsunamier, havet kogte, og da temperaturerne endelig faldt, dækkede en askesky for solen i 10 år. Og uden sol, intet liv på Jorden. De dinosaurer, der ikke blev dræbt af asteroidens bølger, blev ganske enkelt kvalt.

Det særlige ved Stevns Klint er det tynde lag fiskeler, som er kilet ind mellem kridt og kalk. Fiskeleret er nemlig vores bedste bevis for, hvad der rent faktisk skete dengang for 66 mio. år siden. Uden fiskeleret havde vi mennesker ikke løst gåden om vores egen eksistens. Fiskeleret markerer nemlig overgangen fra Kridttiden til Palæogentiden.

Stevns Klint Experience ligger på en forhøjning i Boesdal Kalkbrud godt camoufleret af bevoksning med udsigt over kalkbruddet og Østersøen. Få kilometer derfra kan man se Stevns Klint rejse sig mange meter over havets overflade.

Stevns Klint Experience

Foto:Mads Tolstrup

Det kan du også opleve hos Stevns Klint Experience

Musikevent på Stevns Klint Experience
Stevns Klint Experience

#1 Koncerter og talks

Stevns Klint Experience er et oplevelsescenter i ordets egentlige forstand. Foruden den flotte udstilling er der året rundt masser af kulturarrangementer for enhver smag, bl.a. jazzkoncerter, cellospil, spændende talks, sportsevents og naturekspeditioner i børnehøjde. De naturskønne omgivelser danner rammen om en lang række af arrangementerne, også den nærliggende pyramide, som har en helt særlig rumklang, og derfor er perfekt til koncerter.

#2 Et godt måltid mad

I Stevns Klint Experiences spisehus serveres der lækre måltider lavet på friske råvarer dyrket i lokalområdet.

#3 Museumsshop

Der er rig mulighed for at få en souvenir med hjem fra centerets museumsshop, der rummer et stort udvalg af lokalt kunsthåndværk. Her finder man alt fra smykker og keramik til sæber og smukt træarbejde.