Feriepiloter - cykelferie

7 ting, der gør Sydsjælland & Møn til en genial cykeldestination

Foto: Mads Tolstrup

Flade etaper, naturskønne panoramaruter og massevis af fede oplevelser inden for rækkevidde. Her er 7 gode grunde til at hoppe i cykelsadlen og sætte kurs mod Sydsjælland & Møn.

#1 Nybegyndervenligt terræn

Med marker og kyststrækning så langt øjet rækker, er det et forholdsvist fladt landskab, der dominerer på Sydsjælland. De lige, lange stræk gør området ideelt til nybegyndere, børnefamilier og andre, der drømmer om en cykelferie uden syre i benene. Kun på Møn finder man for alvor bakket terræn, der giver Valby Bakke baghjul.

#2 Cykelruter med X Factor

Hele tre nationale cykelruter bugter sig gennem Sydsjælland & Møn; nemlig N7, N8 og N9. Ruterne kan nemt kombineres på kryds og tværs, og det giver ideelle forhold for både langfarts- og endagscyklisten. Sydsjælland & Møn kan prale af mere end 550 kilometers kyststrækning, så der er rigeligt med panoramaruter at udforske.

#3 Store naturoplevelser

Fælles for cykelruterne på Sydsjælland & Møn er, at de ligger i noget af landets mest storslåede natur. Her finder man både dejlige badestrande, lodrette klintesider, istidslandskaber og charmerende havnebyer. Nogle af destinationens største tilløbsstykker tæller den spektakulære klintevæg ved Møns Klint og Stevns Klint, der er én ud af blot syv danske UNESCO-attraktioner.

#4 Oplevelserne står i kø

De fede oplevelser ligger som perler på en snor på Sydsjælland & Møn – faktisk er der sjældent mere end 20 kilometer mellem attraktionerne. Trænger cykelbenene til et hvil, er der derfor rig mulighed for at gøre holdt og få en på opleveren. For eksempel kan man gå til tops i det prisbelønnede, spiralformede mesterværk Skovtårnet, der giver et 360 graders vue over Gisselfelds store bøgekroner. Man kan udforske Gavnø Slots farverige slotspark, se på glaskunst hos Holmegaard Værk eller tage på guidet tur i de underjordiske gange på Koldkrigsmuseum Stevnsfort.

#5 God infrastruktur

De store togstationer og busterminaler i Køge, Næstved og Vordingborg gør det nemt og bekvemt at komme til Sydsjælland & Møn. På mange af de større veje er der gode, afmærkede cykelstier og skilte, der leder cykelturister i retning af alt fra gårdbutikker til unik natur. Desuden er der også mange små, stille veje, hvor tung trafik er et særsyn.

#6 Sov som en konge

Som et af de områder i Danmark med flest små overnatningssteder, er der rig mulighed for at finde ly for natten på Sydsjælland & Møn. De små, hyggelige bed & breakfasts er drysset gavmildt ud over hele destinationen, og det samme er campingpladserne. Feddet Strand Resort har for eksempel særlige telte målrettet cykelturisterne, som er slået op ved ankomst, hævet over jorden og indrettet med en komfortabel skummadras, der gør underværker for ømme cykelkroppe.

#7 En hjælpende hånd

I Tour de France har cykelrytterne følgebiler, her har vi Bike Friends. Sydsjælland & Møns knap 60 turistinformationer er udstyret med både cykelpumpe og lappegrej, hvis uheldet skulle være ude. Så styr trygt mod syd! Find en Bike Friend her