Til havs Stevns Klint

Stevns Klint UNESCO Verdensarv

Foto: Mads Tolstrup

På Sydsjælland rejser Stevns Klint sig 41 meter op over havets overflade og giver gæster oplevelser i verdensklasse. Klinten er det bedste sted i verden at se sporene efter asteroiden, der tog livet af dinosaurerne og mere end halvdelen af alle arter på Jorden for 66 mio. år siden.

OBS: Grundet et stort klinteskred på Stevns Klint ved Harvig mellem Rødvig og Højerup, er denne del af Stevns Klint Trampesti afspærret. Stevns Kommune opfordrer gæster til at overveje om de skal gå langs klinten indtil sikkerhedes er undersøgt nærmere. At gå på Trampestien og nede langs klinten er altid på eget ansvar. 

 

Når du besøger Stevns Klint, oplever du historien om voldsomme begivenheder på tætteste hold – fra dinosaurernes uddøen til atomtruslen under Den Kolde Krig. Det er en fortælling om, hvor heldige vi er at være her endnu – for det kunne let være gået anderledes. 

Stevns Klint blev i 2014 optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og kom dermed i selskab med nogle af verdens mest betydningsfulde og unikke attraktioner. Her er med andre ord tale om en attraktion, som du bare ikke må gå glip af.  

Foto:Mads Tolstrup

Oplev Stevns Klint UNESCO Verdensarv

Når Stevns Klint er blevet optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, skyldes det først og fremmest de tynde lag af fiskeler, der tydeligt kan ses i klinten, og som dokumenterer det meteornedslag, der for mere end 66 mio. år siden blandt andet medførte dinosaurernes uddøen.

Meteornedslaget havde en masseødelæggende global effekt på Jorden, og man skønner at kun ca. 40% af alle Jordens dyr og planter overlevede katastrofen. Alt dette kan forskere udlede ved at studere laget af fiskeler i Stevns Klint, der indeholder store mængder af det sjældne grundstof iridium, som netop stammer fra asteroiden, der kolliderede med Jorden. 

Det var altså noget af en katastrofe, der ramte Jorden dengang, men heldigvis viser de gullighvide kalklag, der også kan ses i Stevns Klint, at livet vendte stærkt tilbage til planeten. Så selvom fortællingerne om undergang lurer i kalklagene, så er vi her endnu - ligesom klinten - heldigvis.

Vil du vide mere om historien og naturen på Stevns Klint, kan du med fordel booke en tur med Klintetours. Vil du hellere opleve den smukke klint fra vandsiden, tilbyder Klintens Boattours en 2 timers sejltur. 

Stevns Klint Experience

På oplevelsescenteret Stevns Klint Experience kan du møde pattedyret, der er døbt Lucky – for hvor heldig har man lige lov at være? – og blive meget klogere på et på én og samme tid dødeligt og livgivende kapitel i klodens og menneskets levetid. For livet gik videre. I oplevelsescenterets biograf bliver den dramatiske historie vækket til live på en kæmpemæssig kalkblok hugget ud af Stevns Klint, og i udstillingen kan man kigge på dinosaurskeletter, meteoritter, fossiler og prøve interaktive spil. Lige noget for små, fremtidige naturdetektiver! Læs mere om Stevns klint Experience her. 

3 gode råd til dit besøg ved Stevns Klint

  1. Lad dronen blive hjemme – for dyrelivets skyld.
  2. Vi elsker cykler – men trampestien er kun for gående.
  3. Vovsen er velkommen – altid i snor.

Foto:Tage Klee

Tre spændende fakta om Stevns Klint

1. Klinten består af fire lag: Nederst det bløde kridt, herover ligger fiskeleret, så kommer den hårde kalk og øverst ses spor fra sidste istid.

2. Helt op til 1900-tallet blev der savet bryozokalk ud af Stevns Klint, som blev brugt som byggemateriale. Dette materiale kendes i dag som limsten.

3. Klinten er ca. 66 til 71 millioner år gammel. 

Find vej til Stevns Klint

Et godt sted at opleve UNESCO Verdensarv Stevns Klint er ved Højerup Gl. Kirke. Det er klintens højeste punkt, hvor udsigten er fantastisk og det berømte fiskeler ses klart og tydeligt. 

Der skal betales parkeringsafgift på 40 kr. for at holde på pladsen.   

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Højerup Bygade 39

4660 Store Heddinge

Koordinater

Længdegrad : 12.445364

Breddegrad : 55.27881

Oplevelser langs klintekanten

Stevns Fyrcenter
Stevns Fyrcenter
Højerup Gamle Kirke
Højerup Gamle Kirke
Boesdal Kalkbrud
Boesdal Kalkbrud
Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Koldkrigsmuseum Stevnsfort
Stevns Klint Experience
Stevns Klint Experience
Bøgeskov Lystbådehavn
Bøgeskov Lystbådehavn