Gå til indhold
©  Foto:

Dark Sky Møn og Nyord

Møn og Nyord har en enestående stjernehimmel, og da der samtidig er meget lidt lysforurening gør det, at himlen er meget mørkt og det derfor er muligt at se stjerner i tusindvis.

Fordi at himlen er helt særlig og lysforureningen er så lav, så betød det for Møn og Nyord at de i 2017 blev udnævnt til Nordens første Dark Sky Park og Community. En Dark Sky Park skal sørge for at beskytte nattemørket mod lokal lysforurening, så man på den måde får det bedste og mest klare udsyn til stjernehimlen.

Dark sky kan opleves året rundt, det er dog forskelligt hvad man kan opleve på de forskellige tider af året. Om sensommeren kan man se mælkevejen, i august kan man tælle stjerneskud og i efteråret vil man kunne se Andromeda galaksen, som er nabo til mælkevejen. I december kan du bruge lang tid på at tælle de mange stjerneskud.

På Møn og Nyord er det muligt at tage med en af Dark Sky guiderne på tur for at opleve stjernehimlen, det er også muligt at bo på et Dark Sky certificeret overnatningssted. Derudover kan man også besøge Damsholte Observatorium hvor man kan opleve stjernehimlen enten fra nogle liggestole eller man kan benytte sig af de kikkerter og teleskoper som observatoriet har.  

Guidede Dark Sky ture kan findes på hjemmesiden

 

Share your wonders: