Stevns Klint Trampesti

Foto: Mads Tolstrup

Trampestien er en helt unik vandrerute, der strækker sig 22 kilometer langs Stevns Klint, som er på UNESCO Verdensarvsliste. Langs vandreruten kan du opleve vild natur, fantastisk udsigt og det hyggelige lokalmiljø på Stevns.

Der er masser af guf for øjet, når du begiver dig ud på en vandretur langs Trampestien. Ruten ligger oven på Stevns Klint, som nogle steder strækker sig op til 40 meter over havoverfladen. Når du følger ruten, vil du flere steder komme helt tæt på klippekanten, hvor du møder en uovertruffen udsigt udover hav og klint.

Ruten byder på flere fængende historiske monumenter fra både moderne tid og forhistorien. Flere steder langs stien er der trapper, som fører direkte ned til stenstranden. Her kan man komme helt tæt på klinten og blandt andet se det 66 millioner år gamle lag fiskeler, der står tilbage som vidnesbyrd efter dinosaurernes udryddelse.

Trampestien egner sig til alle vandrere uanset niveau, og er en af de mest naturskønne vandreruter, du kan tage på Sydsjælland.  

Stevns Klint Trampesti

Foto:Christian Lindgren

Historiefortælling i dit helt eget tempo

Trampestien og Stevns Klint er to stykker historie i sig selv, men langs den naturskønne vandrerute kan du se mange flere stykker lokal Danmarkshistorie.

Ved Højerup står en gammel kirke, som blev bygget omkring år 1250, men langsomt over tid begyndte klintekanten at rykke sig længere og længere ind mod land. Over tid åd havet mere og mere af klinten, så man i 1910 opgav at bruge kirken, og i 1928 styrtede koret i vandet. I dag er der en formidabel udsigtspost, hvor koret stod.

Lang tid før Stevns Klint var UNESCO Verdensarv, blev den i stedet brugt som naturressource. På Trampestien kan du komme forbi det nedlagte Boesdal Kalkbrud. Kalkbruddet var åbent i årene mellem 1914 og 1978. Kalkbruddet blev lukket i 1978, men i 2022 kom der igen liv i området, da Stevns Klint Experience åbnede op. Oplevelsescentret formidler viden om klinten og det forhistoriske liv, der engang var netop dette stod på jorden og som man også kan finde i klinten. Med sine interaktive udstilling, er der noget at komme efter for både voksne og børn.

I den anden ende af Trampestien kan du komme helt tæt på den tidligere militærbase, Stevnsfortet. Stevnsfortet ligger mellem Rødvig og Højerup, og er hugget ind i Stevns Klint. Fortet blev bygget mellem 1950 og 1953, og var Danmarks knytnæve mod øst under den kolde krig. I 40 år var stedet bemandet og klar til kamp, og der var stadig personel på basen i år 2000, hvor det blev lukket ned. Fortet blev genåbnet for offentligheden i 2008, og er i dag et museum, hvor I nærmest kan træde direkte ind i den kolde krig.

Højerup gl. kirke

Foto:Mads Tolstrup

9 højdepunkter på ruten

Oplevelserne ligger som perler på en snor langs Stevns Klint Trampesti. Med både skønne naturområder, lokale havne og store attraktioner er der noget for enhver. 

Liste
Kort
Rødvig
Foto: Visit Sydsjælland & Møn

Rødvig

Rødvig by er unik for sin historie og sit charmerende havne- og byliv. Her kan man lade sig betage af både byens og naturens historie og udvikling.

Læs mere

Stevns Klint Experience

Af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint det bedste sted at opleve sporene fra den asteroide, der slog dinosaurerne ihjel for 66 mio. år siden. Rejs med tilbage i tiden til dengang én dramatisk begivenhed ændrede alt.

Boesdal Kalkbrud
Foto: Stevns Erhvervsråd

Boesdal Kalkbrud

I kalkbruddets nordlige del kan man opleve Stevns Klints geologi, og man kan se, hvordan at klintens banker fortsætter ind i landet. Der er fra kalkbruddet også adgang ned til vandet og til synet af d...

Læs mere
Stevnsfortet undergrund
Foto: Frame & Work

Koldkrigsmuseum Stevnsfort

I allerforreste frontlinje lå Stevnsfort – en brik i Danmarks og NATOs forsvar under Den Kolde Krig. En historie som du måske husker, men slet ikke kender! Besøg Koldkrigsmuseet på Stevns. 

Læs mere
Højerup Gamle Kirke
Foto: Visit Sydsjælland & Møn

Højerup Gamle Kirke

Højerup Gamle Kirke ligger på den 30 m høje klint, der er udnævnt til UNESCO Verdensarv. Den blev indviet 1357, men havet undergravede klinten, og i 1928 styrtede koret i havet. Resten af kirken er si...

Læs mere
Stevns Fyrcenter
Foto: Tage Klee

Stevns Fyrcenter

Udsigten fra Stevns Fyr 69 meter over havet giver udsyn over det flade stevnske kulturlandskab, de militære koldkrigsanlæg ved Stevnsfortet og ikke mindst Øresund og Sveriges kyst. Stevns Fyr er et sæ...

Læs mere
Flagbanken lejrplads
Foto: Stevns kommune

Flagbanken lejrplads

Hele området ved Stevns Naturcenter er et gammelt militærområde, og stammer fra Den Kolde Krig. Området byder på mange imponerende naturoplevelser, herunder fugletræk, sjældne planter, og vandrefalke....

Læs mere
Holtug Kridtbrud
Foto: Visit Sydsjælland & Møn

Holtug Kridtbrud

Indtil 1972 blev der gravet kridt og kalk i Holtug Kridtbrud. I 1991 købte Skov- og Naturstyrelsen bruddet, så det i dag er et rekreativt område under Falster Statsskovdistrikt.

Læs mere
Bøgeskov Lystbådehavn
Foto: Visit Sydsjælland & Møn

Bøgeskov Lystbådehavn

Bøgeskov Havn er en hyggelig havn med natur, bad, legeplads og bålplads. Bøgeskoven har også en dejlig badestrand. Der holder en del deltids-og fritidsfiskere til i havnen. Det kan anbefales at spise ...

Læs mere

Transport langs Trampestien

Hvis du ikke har lyst til at gå samme rute frem og tilbage er der både mulighed for en frisk cykeltur eller at hoppe på den gratis elbus, der drives af Andel. Læs mere herunder.