Feriepiloter til havs ved Møns Klint

Eventyr til søs

Foto: Mads Tolstrup

Københavnerne Lisa, Malene og Sophie har udforsket Sydsjælland og Møn på en hæsblæsende sommersejlads, der har sat dem på prøve og ført dem forbi en perlerække af hippe havnebyer. Læs deres historie og få sejlertrioens bedste insidertips til de mange hemmelige spots langs sydøstkysten.

Det var med nerverne helt uden på tøjet, da tvillingeparret Lisa og Malene Eskling og veninden Sophie Frydendahl vinkede farvel til København og satte kurs mod Sydsjælland og Møn. Sammen har de tre veninder i start 20’erne nemlig taget imod den ultimative udfordring fra Visit Sydsjælland & Møn. For første gang nogensinde har de på egen hånd styret en sejlbåd sikkert i havn på et storslået sejlereventyr, som har taget dem fra Københavns små kanaler forbi kysterne ved Stevns, Faxe, Præstø og Møn på bare én uge.

I månedsvis op til afgang har de trænet og forberedt sig på sejlereventyret, og undervejs har de kæmpet med strid modvind, de har skullet lægge til kaj i nye, ukendte havne og manøvrere gennem smalle sejlrender. I Præstø Fjord var det lige ved at gå galt på et af de mest kritiske tidspunkter i indsejlingen.

Se, hvordan turen gik i den vilde video

Foto: Mads Tolstrup

Først da de tre nybegyndere havde Møns Klint om styrbord og befandt sig få sømil fra slutdestinationen Klintholm havn på ferieøen Møn, turde de derfor skåle i champagne og juble.

Vi har hele tiden været nervøse for, at vinden ville spænde ben for vores planer, men we did it!”, siger Lisa, og søster Malene supplerer: ”Der er blevet uddelt rigtig mange high fives på den her tur.

Hippe havnebyer

Trods prøvelserne har Sydsjælland og Møn vist sig fra sin smukkeste side. Trioen har både oplevet Stevns Klint badet i en candyflossfarvet solnedgang og sovet for anker i en lille bugt med Møns Klint som bagtæppe. For Lisa, Malene og Sophie har det været mere end okay at vinke farvel til flyrejsen sydpå og tage på eventyr i deres egen baghave i stedet.

På den her tur har vi snakket meget om, hvorfor så mange danskere rejser ud af Danmark om sommeren. Vi har det med at undervurdere, hvad vores eget hjemland har at byde på. Vi har alle tre rejst verden rundt, men at lægge for anker ved Møns Klint, stå op med solen, høre vandrefalken foroven, tage en morgendukkert og nyde en kop varm kaffe, mens vandet klukker, det topper altså listen,” siger Sophie.

Feriepiloterne til havs

Foto:Mads Tolstrup

I alt har de tre unge sejlere gjort pitstop ved tre helt igennem charmerende havnebyer langs de sydøstvendte kyster. I Rødvig prøvede de kræfter med stand up paddle hos LimeLight Watersports, i Præstø stod den på ginsmagning hos Radius Distillery efterfulgt af hele 12 fantastiske retter på michelin-restauranten Hotel Frederiksminde, og i Klintholm havn stod en Land Rover fra Camp Møns Klint klar til at fragte dem rundt på eventyr på Møn og den bilfri naboø Nyord.

Foto:Mads Tolstrup

Foto:Anders Husa

Jeg har været overrasket over, hvor meget der har været at se og opleve omkring lystbådehavnene i den her del af Danmark. Vi har hverken nået at åbne en bog eller haft strikketøjet fremme, for vi har hele tiden haft masser at lave,” fortæller Lisa.

Trioen har brugt timevis på at chille i hængekøjerne ved Møn Surf i Klintholm havn, spise burgere i Rødvig Kro & Badehotels pop up havecafé og drikke gin tonics i strandbaren The Container på Ulvshale Strand. Tidligere var Sydsjælland mest af alt en gennemkørselszone, når de tre piger skulle i sommerhus med familie og venner på Møn, men nu har de alle fået øjnene op for, at der er meget at udforske på vejen og langs kysterne.

Glem alt om Udkantsdanmark! Overalt, hvor vi har været, har der været en superhip og ungdommelig vibe, og vi bed også mærke i, at der var mange lokale råvarer og vegetariske alternativer på menukortene rundt omkring. Ingen af os havde forventet, at vi ville få så meget god mad syd for København!”, fortæller Malene.