Flagdage

Foto: Per Rasmussen

Dannebrog vejer stolt i mange danske haver, og der er mange traditioner forbundet med det smukke flag.

De fleste danskere kender sikkert historien om, at Dannebrog faldt ned fra himlen under et slag i Estland, men det er nok de færreste, der ved, at det var Vordingborg, Valdemar Sejr drog ud fra og vendte tilbage til med flaget?

Dette skete i 1219, hvor han var i krig i Estland. Sagnet fortæller, at netop da Valdemar Sejrs hær var allermest presset, faldt Dannebrog ned fra himlen og gav soldaterne styrke til at vinde slaget.

Forinden havde Valdemar Sejr samlet en enorm hær af langskibe, som drog over Østersøen mod Estland. Slaget foregik i Lyndanisse, og sejren blev samtidig begyndelsen på 130 års dansk herredømme i Estland. Valdemar Sejr byggede en stor borg på stedet for slaget, som han kaldte Castrum Dannorum, eller Danskerborger, som senere blev til Tallinn. Derfor ses der også arkitektoniske ligheder mellem Tallinn og Vordingborg.

I nyere tid har Estland og Danmark dog fået et noget mere fredeligt forhold til hinanden og er blevet tæt forbundne handels- og samarbejdspartnere. Den 15. juni 2019 fyldte Dannebrog 800 år, en fødselar, som også blev fejret i Tallinn, b.la. med besøg af H.K.H. Dronning Margrethe og i Vordingborg, hvor H.K.H Kronprins Frederik og H.K.H. Kronprinsesse Mary deltog i festlighederne. Her blev den historiske fortolkning af Dannebrog også afsløret..

Foto:Per Rasmussen

Læs her hvornår og hvorfor danskerne flager i 2019.