Fugle på Sydsjælland & Møn

Foto: Gitte Skovgaard Kristensen

I den Sydsjællandske og Mønske natur er der rig mulighed for at møde alskens fugle - lige fra helt almindelige solsorte til de ret så sjældne isfugle. 

Det smukke i detaljen

En tur i Sydsjælland & Møns smukke natur byder på et sandt overflødighedshorn af farver, former og forfriskende dufte.  

Foto:Tage Klee

Besøger du Nyord, Møns lille nordlige naboø, i august, vil du helt sikkert bemærke de mange svaler, der hviler ud på de gamle telefonledninger, på deres træk sydpå. Svalerne har gennem mange år brugt Nyord som naturligt stoppested på deres træktur, og da man valgte at grave alle telefonledninger ned i jorden for år tilbage, søgte Nyord-boerne om at bevare nogle af de gamle ledninger og master til glæde for svalerne, hvilket de heldigvis fik lov til. 

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Det privatejede Enø Overdrev har siden 1953 været fredet for at bevare områdets særlige natur- og dyreliv. Området er nemlig hjemsted for adskillige yngle- og trækfugle - blandt andet gul vipstjert, pibeanden, krikanden og store skalleslugere. Om vinteren kan man også være heldig at se gæs, bjergirisker, snespurve og i sjældne tilfælde bjerglærkder. 

Havørne, tårnfalke og muser ses også i området. 

Vil du på guidet fugletur?

Albicilla Explorer | Why Not Birds? arrangerer private guidede fugleture på Møn og Sydsjælland. Vi tilrettelægger vores ture efter årstiden, fuglene og jer, så I får en unik og spændende fugleoplevelse - uanset om I aldrig har kigget på fugle før, er nybegyndere eller erfarne fuglekiggere.

Vandrefalken

På Stevns Klint og Møns Klint holder verdens hurtigste dyr, vandrefalken, til. Den lever af fugle, som den fanger i luften, og kan flyve over 300 km/t, når den styrtdykker efter sit bytte. Vandrefalken har været forsvundet fra Danmark de sidste 30 år, men, som et af de eneste steder i landet, er den kommet tilbage som ynglefugl på Møns Klint, hvor den bygger sin rede i klintens naturligt skabte grotter og pynter.

Der er flere steder på Møn, hvor du kan være heldig at spotte vandrefalken. Du kan læse mere information om vandrefalken her. Du kan i øvrigt også være heldig at se vandrefalken og den yngel på Stevns. Det kan du læse mere om her.

Isfuglen

Isfuglen er kåret som Danmarks smukkeste fugl, og er du heldig, kan du spotte den lille blå fugl med det lange næb langs Susåens bredder. Fuglen er kun ca. 17-19 cm. høj og lever primært af af småfisk. Der findes ganske få par på Sjælland, og derfor er det et sjældent syn at se den smukke fugl på disse kanter.

Fugle- og udsigtstårne

Næstved og omegn

På Friluftguidens hjemmeside kan du læse om områdets 5 udkigstårne. Et i Næstved by, og resten i yderområderne. Gode muligheder for at se fuglelivet og nyde naturen i naturtro omgivelser.

Besøg også udsigtspunktet på Munkebakken, hvorfra hele Næstved by og store dele af Sydsjælland kan ses.

Ravnstrupsø og naturresevat giver mulighed for at se på fugle- og planteliv i rolige omgivelser.

Stevns

Friluftguiden beskriver 4 udkigstårne på Stevns, 2 ude ved kysten og 2 i området ved Strøby. Udkigstårnene ligger i nærheden af cykel- og vandrestier og gode faciliteter – bl.a. er der shelters og toiletter ved Flagbanken, som ligger helt ude ved Stevns Klint! God mulighed for at overnatte i fantastiske omgivelser og få en utrolig naturoplevelse.

Møn, Bogø og Nyord

Bogø fyr kan anvendes til mange forskellige oplevelser! Oberservationstårn, shelter, ly, madpakketur og meget mere. Her er god adgang og fantastisk flotte udsigter.

På Nyord findes 3 udkigstårne med forskellige faciliteter, men ikke langt fra hinanden. Her er ligeledes plads til overnatning, adgang til toiletfaciliteter og naturligvis den smukke natur med udsigt over Sydsjælland og resten af Nyord.

På den nordlige del af Møn, ved Ulvshalegården, ligger ligeledes et udkigstårn, i nærheden af cykel- og vandrestier og med adgang til isætning af kajak m.m.

Øvrige Sydsjælland

På Avnø ligger naturcenteret af samme navn, og her er rigtig mange muligheder. Få et overblik over Avnø og området omkring – eller book bålhytten med grejbank og udstyr til en masse aktiviteter ved kyst, skov, strandenge og søer.

På Feddets udkigstårn er der monteret en kikkert, samt flere fuglebøger- og plancher, til fri afbenyttelse når der skues ud over landskabet og det smukke hav! Se helt over fjorden til Næbskoven og Præstø by.