Sydsjælland & Møn ruten

Foto: Tage Klee

346 km tager jer rundt om Sydsjælland & Møn med start og slut i Næstved, hvor togforbindelserne er mange og tilbyder gratis parkeringsmuligheder. Turen bringer jer forbi Sydsjælland & Møns største oplevelser og langs den smukke kyst på Sydsjælland & Møn.

Kom op i højden i Skovtårnet på Camp Adventure, under jorden på Koldkrigsmuseum Stevnsfort, mærk historiens vingesus på Ganvø Slot og bliv bjergtaget af ekstraordinære naturoplevelser på både Møns Klint og UNESCO Verdensarv Stevns Klint.

Cykelferien starter og slutter i Næstved, hvor I kan komme til og fra med tog eller parkere bilen.

  SydkystDanmark Ruten

  Se Sydsjælland & Møn ruten her

  Foto: SydkystDanmark Ruten

  Etape beskrivelse

  Foto:Per Rasmussen

  Etape 1 Næstved – Stege, 75 km

  Fra Næstved følger I National Rute 8 sydpå og kommer forbi det smukke Gavnø Slot, hvor I kan opleve de nyrenoverede værelser på slottet, Nordens største private malerisamling, den imponerende slotspark og meget mere. På turen sydpå mod Vordingborg kører I med udsigt over Dybsø og Avnø Fjord. På vejen passerer I naturområderne Avnø og Knudshoved Odde, hvor der er et rigt fugleliv og hvis I er heldige, kan I spotte en sæl. I Vordingborg kommer I forbi Gåsetårnet og Danmarks Borgcenter, hvor I kan blive klogere på de tre Valdemar-konger, som regerede her i Vordingborgs storhedstid.

  Fra Kalvehave kan I vælge at tage den sejlende cykelsti over Stege bugt, I sparer ca. 11 km på cykel. Færgen sejler alle weekender i skolernes sommerferie fra uge 26 til uge 32.  

  Foto:VisitSydsjælland-Møn

  Etape 2 Stege - Møns Klint, 65 km

  Etapen starter i en af Danmarks ældste købstæder Stege, der hele sommeren bugner af aktiviteter og hyggelige caféer. Etapen bringer jer rundt på Møn, hvor I får rig mulighed for at opleve det unikke lokale liv. Følg regional rute 58 rundt på Vestmøn, der er kendt for de mange gallerier, kunsthåndværkere og gårdbutikker, hvor I kan få fyldt cykeltaskerne op med spændende varer. Fra vest mod øst kommer i forbi Fanefjord Kirke, som er kendt sine kalkmalerier. Følg national rute 8 mod naturfænomenet, Møns Klint. Nyd udsigten fra toppen af klinten eller gå ned på stranden og oplev de 128 meter høje kridhvide klinter, der løfter sig over det turkisgrønne hav. Besøg Geocenter Møns Klint – et oplevelsescenter, hvor I kan blive klogere på Danmarks fødsel, udgravninger af dinosaurerne samt meget mere.

  Liselund Slotspart på Møn

  Foto:Liselund - Jacob Nyborg Andreassen

  Etape 3 Møns Klint-Stege, 46 km

  Fra morgenen er der mulighed for at kaste et sidste blik på Møns Klint, f.eks. fra den smukke Liselund Slotspark. Herefter går turen mod Nyord, en lille bilfri ø, som er forbundet med Møn via en bro. Nyord er et lille lokalsamfund med smagsoplevelser, kunstnere og ildsjæle. Fra Nyord kører I retur mod Stege, der venter med cafeer, restauranter og lokale butikker. På Møns Museum kan I høre om livet på Møn, mens I på Thorsvang Samlermuseum kan gå på opdagelse ”gamle dage” i museets unikke samling. 

  Færgen Møn

  Foto:Færgen Møn

  Etape 4 Stege-Rødvig, 61 km

  I har mulighed for at starte dagen med den sejlende cykelsti, Færgen Møn, som sejler alle weekender i skolernes sommerferie fra uge 26 til uge 32. Turen tager ca. 50 minutter og I sparer ca. 11 km på cykel. Fra Kalvehave kører I nordpå af national rute 9, der bringer jer hele vejen langs den Sjællandske Østkyst til den hyggelige havneby Rødvig og UNESCO Verdensarv Stevns Klint. På vejen passerer i den charmerende købstad Præstø, hvor I kan nyde frokosten og en kold øl havnen med en skøn udsigt over Præstø Fjord. På etapen er der flere muligheder for afstikkere, f.eks. Jungshoved Rundt af panoramarute rute 424 eller ind i landet til Faxe Kalkbrud og Geomuseum Faxe af panoramarute 425.

  Foto:Tage Klee

  Etape 5 Rødvig – Gisselfeld, 53 km

  Etapen går langs UNESCO Verdensarv Stevns Klint, som byder på en perlerække af naturskønne oplevelser. Nyd en dukkert på stranden i havnebyen Rødvig, gør et stop i Boesdal Kalkbrud eller ved Koldkrigsmuseum Stevnsfort, der gemmer på Danmarks største krigshemmelighed. Et oplagt sted til frokostpausen er ved Højerup gl. Kirke, der ligger på toppen af den 30 meter høje klint, hvor I kan få et indblik i baggrunden for udnævnelsen af Stevns Klint til UNESCO verdensarv. Fra den nordlige del af Stevns skal I krydse fra national rute 9 over til regional rute 56 og derefter ad landevejen mod Haslev og Gisselfeld.  

  Foto:VisitSydsjælland-Møn

  Etape 6 Gisselfeld – Næstved, 36 km

  Sidste etape tager jer igennem Gisselfelds skove, hvor I finder Gisselfeld Kloster og Paradehuset. Det idylliske område tager jer til Skovtårnet på Camp Adventure hvor I kan komme op over trætoppene i det 45 meter høje Skovtårn og nyde udsigten udover hele Sydsjælland. Turen går videre mod Holmegård Værk – et oplevelsescenter med bl.a. glas og keramikudstillinger fra de danske design brands Holmegaard og Kähler. Etapen slutter i Næstved, hvor I kan tage en ekstra rundtur og se Næstved Streetart, der byder på udsmykning af byens gemte og glemte gavle. Slut af med et besøg ved en af byens specialbutikker eller nyd en velfortjent afslutning på turen på en af byens mange restauranter eller caféer.

  Overnat, oplev og få hjælp

  Overnatningsmuligheder, skønne oplevelser og kyndige turistinformationer er placeret langs hele ruten. I boksene herunder har vi samlet de mest lige til steder, som følger ruten, så I nemt og tilpasset jeres behov kan finde de bedste steder for jeres tur.