Særlige naturområder

Foto: Richard Clark

Naturen er forunderlig og mangfoldig på samme tid, og på Sydsjælland & Møn er der mange muligheder for at opleve dens mangfoldighed. Se vores guide til nogle af destinationens mest unikke og seværdige naturoplevelser. 

Unikke oplevelser i særlig natur

Mange steder på Sydsjælland & Møn er der mulighed for at fordybe sig i særlig natur - fx kan I opleve imponerende bakkelandskaber og smukke strandskove i området.

Det imponerende område Sibirien i Faxe Ladeplads er helt særligt i den forstand, at det både er en skov og en strand på en og samme tid. Den hyggelige skov flugter langs strandkanten, hvor der er rig mulighed for at kombinere strand- og picnicturen i vidunderlige omgivelser.

Mandemarke bakker

Området er en del af Møns Klint og er placeret på sydsiden af Høje Møn. Kridtet på Mandemarke Bakker giver området en helt enorm naturrigdom, som ikke findes andre steder i Danmark. Den sydvendte skråning Høvblege, som ligger mod solsiden, har træer på mere end 100 m. over Østersøen og ender på 135 meter over havet på Kongsbjerg, hvor den kridtholdige jord medvirker til, at området har enestående planter, blomster og træer i alskens farver, herunder orkideer. Det er også muligt at opleve sommerfuglearter som sortplettede blåfugl og timian-køllesværmer. Mandemarke Bakker er en del af UNESCO Biosfæreområdet, hvilket betyder, at det ikke er tilladt at plukke, grave eller på anden måde kontaminere naturens skønhed.

Aborrebjerg

Aborrebjerg på Møn er med sine 143 meter over havets overflade, nummer et på listen over Danmarks største bjerge. Der er ligeledes knap en kilometer fra bjergets højeste punkt til bunden af bjerget, hvilket gør bjerget til det bjerg i landet med den største højdeforskel. Aborrebjerg ligger ud til Møns Klint og på toppen af bjerget er et fredet område, hvor sjældne blomster og fugle lever og vokser. Bjergets højde gør, at der er godt udsyn mod både Stevns og Storstrømbroerne i klart vejr, hvilket giver stedet en helt særlig følelse. 

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Høje Møn

Området Høje Møn er ikke så kendt som dets afslutning, Møns Klint, dog er Høje Møn mindst lige så imponerende et syn. Området bag klinten byder på usædvanlige naturoplevelser og enestående udsigtspunkter, som eksempelvis Aborrebjerg (beskrevet ovenfor). Plantelivet på Høje Møn er exceptionelt, hvor sjældne planter som østrisk hør, esparsette og gul reseda findes, men også dyrelivet er enestående. Lærkefalken og ravnen yngler her, mens den røde glente, traner og musvåger også lever i området. Høje Møn er det eneste sted i Danmark sommerfuglen den sortplettede blåfugl lever, hvorfor det er et sjældent og imponerende syn at se det smukke insekt. Større dyr som hugorm, rådyr og harer lever også i den rå natur, hvilket gør Høje Møn til en fascinerende naturoplevelsen.

Imponerende naturfænomener

Liste
Kort
Dark Sky Møn og Nyord
Foto: Ruslan Merzlyakov

Dark Sky Møn og Nyord

Møn og Nyord har en enestående stjernehimmel, og da der samtidig er meget lidt lysforurening gør det, at himlen er meget mørkt og det derfor er muligt at se stjerner i tusindvis.

Læs mere
Biosfære Møn
Foto: Visit Sydsjælland & Møn

Biosfære Møn

Møn og de omkringliggende øer; Farø, Bogø og Nyord samt det vand der samler øerne blev i 2017 udnævnt til Danmarks første biosfæreområde af UNESCO. Møn og de omkring liggende øer er et helt særligt st...

Læs mere