Feriepiloter - kort

Sådan så elcykelferien ud - se programmet dag for dag

Foto: Mads Tolstrup

Feriepiloterne tilbagelagde knap 300 km. da de med deres elmotor cyklede gennem store dele af Sydsjælland & Møn. Se turen her, hvis I vil prøve kræfter med samme rute eller blot bruge den som inspiration til jeres egen tur.

Dag 1:

Ankomstdag i Vordingborg

Feriepiloterne starter deres uge med at tjekke ind på Holberggård. Et charmerende bed & breakfast med udsigt til de åbne vidder nær Vordingborg. Holberggård har egen restaurant, der serverer mad lavet på lokale råvarer.

Dag 2: Østersøruten og Regionalrute 58

Vordingborg – Askeby, 44 km

Cykelferiens første etape går fra Vordingborg til Askeby på Møn ad den nationale cykelrute N8/Østersøruten og Regional rute 58. Etapen snor sig smukt gennem det sydsjællandske landskab, der bugter sig i bakke og dal. Der er flere oplevelsesrige stop undervejs på ruten:

Efter en lang dag i sadlen går Feriepiloterne til ro i de bløde senge på Studiegården bed & breakfast – et moderne bed & breakfast med havudsigt midt i Danmarks første Dark Sky Park og UNESCO biosfæreområde. Studiegården tilbyder også kurser i akvarelmaling.

         Hent etapens GPX filer          

Foto:Camilla Egeborg Møller

Dag 3: Østersøruten

Askeby – Møns Klint, 43 km

Første del af dagens etape går gennem det smukke landskab på den sydlige del af Møn og blandt andet forbi Stege Nor – en lavvandet kystlagune med udløb i Stege Bugt. Etapen slutter helt ude ved Møns Klint og Geocenter Møns Klint, der er turens absolutte kongeetape. Men inden da findes der flere oplevelser undervejs. Turen snor sig både lige forbi hjemmelavet økologisk is hos Møn Is og forbi Klintholm Havn, hvor en sejltur med Sejlkutteren Discovery kan anbefales. 

Villa Huno står for at fylde depoterne op med lækker mad samt en overnatning i en af de luksuriøse lejligheder med udsigt over Hunosøen og den smukke stjernehimmel, som Møn er kendt for. 

         Hent etapens GPX filer          

Foto:Mads Tolstrup

Dag 4: Regional rute 58 og Panoramarute 422

Møns Klint – Stege, 50 km

Denne etape går fra Møns Klint til den hyggelige havneby Stege med masser af brostensbelagte gårdmiljøer, caféliv og specialbutikker. Cykelturen snor sig forbi en masse af Møns hyggelige perler: 

  • Liselund Slotspark – flot anlagt park med gamle træer og miniatureslot.
  • Nyord – en lille bilfri ø på 5 km² med stort naturreservat og charmerende landsby. Indehaver af Danmarks mindste museum, Møllestangen.
  • Noorbohandelen – butik og café på Nyord, der sælger sandwiches, is og kvalitetsspiritus i løsvægt. Blandt andet Isle of Møn gin lavet på urter og bær sanket på den naturskønne ø.

Dagen går på hæld på Residens Møen, som er et klimavenligt hotel i hjertet af den hyggelige købstad Stege med egen solcellepark og café. Menuen er nordisk inspireret, og alt er hjemmelavet.

 

         Hent etapens GPX filer          

Foto:Camilla Egeborg Møller

Dag 5: N9/Berlin-København og Panoramarute 424

Stege - Stavreby, 45 km

Dagens cykeltur sættes i gang med en sejltur fra Møn til Kalvehave på Sjælland med Danmarks ældste færge, Færgen Møn. Resten af dagens etape er kystnær og bugter sig gennem et af områdets smukkeste grønne bælter. Undervejs går ruten forbi Radius Distillery på Oremandsgaard Gods, som laver gin på lokale æbler, tilbyder ginsmagningskurser og har en lille gårdbutik. 

Etapens sidste stop er den idylliske bed and breakfast Jungshoved Præstegaard, som ligger komplet uforstyrret i den sydsjællandske natur med kig til vand. Værelserne har blomstertapeter og badekar på løvefødder.

         Hent etapens GPX filer          

Foto:Mads Tolstrup

Dag 6: Panoramarute 424 og N9/Berlin-København

Stavreby – Vemmetofte, 48 km

Denne etape går fra Stavreby til Vemmetofte ad Panoramarute 424 og Berlin-København/N9. En strækning på 48 kilometer, der går fra rolige Jungshoved til den hyggelige købstad Præstø og ender ved Faxe Bugt. Præstø er tidligere kåret til Danmarks bedste handelsby. Byen har strøg med små special- og genbrugsbutikker og et livligt havnemiljø ved fjorden. Det er også her at Michelinrestauranten, Hotel Frederiksminde, holder til. Med grøntsager fra restaurantens egen køkkenhave eller naturen omkring den smukke fjord er der åbent for frokostservering under navnet ’Ingrid’ og aftenserveringen ’Essens’.

Ruten slutter på Vemmetofte Præstegaard – en afslappende oase på landet. Værelserne har høje paneler, komfortable senge og er smagfuldt indrettet med dansk møbeldesign. Ligger naturskønt tæt på dejlig badestrand.

         Hent etapens GPX filer          

Foto:Camilla Egeborg Møller

Dag 7: N9/Berlin-København og Panoramarute 426

Vemmetofte – Klippinge, 42 km

Turens sidste etape går med kurs mod Stevns Klint, som med en plads på UNESCO’s verdensarvsliste, er et mustsee. Klods op ad Stevns Klint findes også flere andre oplevelser: 

  • Koldkrigsmuseum Stevnsfort – atomsikkert militæranlæg, der er omdannet til museum 18 meter under jorden. Tag på en guidet tur i de 1,7 km lange underjordiske gange, kom helt tæt på et missil, og bliv klogere på Den Kolde Krigs vildeste spionagesager.
  • Højerup Gamle Kirke – kirke på kanten af klinten. Fra kirkens balkon er der et fantastisk kig til det lyseblå vand.
  • Traktørstedet Højeruplund – ligger et stenkast fra Højerup Gamle Kirke. Højeruplund serverer stort stevnsk frokostbord på rød-hvide- duge og øl fra det lokale andelsbryggeri.
  • Værk21 – udstilling med lokalt design-, kunst- og snedkerhåndværk.

Nattens hotelseng findes hos The Norrmans – magisk åndehul med fantasifulde tapeter, florlette himmelsenge og vegetarisk køkken.

         Hent etapens GPX filer          

Foto:Mads Tolstrup

Dag 8: Ekstra oplevelser

En begivenhedsrig uge er ved at være overstået, men som to sidste stop på hjemturen kan vi anbefale:

  • Paradehuset – stort orangeri med butik og café i Gisselfeld Slotspark.
  • Rønnede Kro – kroklassikere på stribe nær det efterhånden verdenskendte Skovtårn ved Camp Adventure. Rønnede Kro har samme ejere som michelin-restauranten Hotel Frederiksminde og får grøntsager fra samme køkkenhave.