4 dejlige danske sommeroaser, du skal besøge

Foto: Tage Klee

Netop nu summer sommerbyer, lystbådehavne og småøer af liv og glade dage. Vi tipper til fire helt igennem skønne sommeroaser på Sydsjælland & Møn – og de mange fantastiske oplevelser lige i nærheden.

Præstø

Foto:Tage Klee

Brostenbelagte gader, fjordkig og stokroser ved hver en husfacade. Præstø er som taget ud af en god, gammel Morten Korch-film. I gågaden finder man en del genbrugsbutikker og små specialforretninger, mens havnen har et rigt caféliv. Præstø er særligt kendt for sine mange loppemarkeder, events og festivaler i sommerhalvåret med fokus på alt fra mad til litteratur.

SPIS

Hotel Frederiksminde

Hotel Frederiksminde er med helt fremme i feltet, når det kommer til grøn gastronomi. Den smukke michelin-restaurant på toppen af Præstø står bag ’Årets Grønne Menu’, og størstedelen af de grøntsager, der lander på tallerkenen, er hevet direkte op af jorden blot få kilometer derfra. Hver dag får restauranten friske forsyninger af alt fra kål til bær fra egen køkkenhave, som de juicer, steger, sylter, koger, bager og forvandler til intet mindre end fantastiske mundfulde. De mange små retter serveres i den fine spisestue med kig til sommerlandet og det rolige fjordvand. Til frokost er der bistroretter og luksussmørrebrød på menuen.

BO

Jungshoved Præstegaard

Lidt uden for Præstø ligger den lille landsby Jungshoved i naturskønne omgivelser. Her kan man sove som en dronning i de herskabelige værelser på Jungshoved Præstegaard. Den smukke præstegård er opført i bindingsværksstil og komplet med blomstertapet på væggene og en stor, dejlig have, man som gæst kan nyde. I den allerbagerste del af haven finder man også en lille hytte kilet ind mellem træer og fjord med eget bålsted. Perfekt til dig, der er på udkig efter en romantisk getaway.

OPLEV

Præstø Havn

På Præstø havnekaj er det ikke kun bådene, der glider langsomt forbi ude på fjorden, det samme gør tiden. I første parket til lystbådene ligger spisestederne side om side. Hos Det Gamle Toldhuus kan man nyde både mad og udsigt fra den dejlige træterrasse eller den orangerilignende udestue, mens Café Mocca byder på caféstemning, når det er hyggeligst. Det rolige fjordvand i Præstø er samtidig ideelt til leg på vandet. Sus afsted i en picnicbåd, prøv kræfter med en surf bike, eller tag på vandsafari og spot fisk fra indersiden af en glaskano. Eventyrbåde har det hele. Børnefamilier kan følge en særlig sejlrute med opgavespørgsmål, som ender på et piratskib, og købe en lækker picnickurv med masser af familiefavoritter med fra Café Mocca.

Karrebæksminde

Foto:Tage Klee

Karrebæksminde er en hyggelig havneby med børnevenlig badestrand, der summer af liv på en varm sommerdag. Den ikoniske grønne græshoppebro forbinder byen med den lille naturskønne ø-perle Enø omringet af Karrebæk Fjord. Langs kanalen ligger en lang række fiskerestauranter, og så har et nyt streetfood marked netop slået dørene op på Stejlepladsen.

OPLEV

Gavnø Slot

Gavnø er en af de mest kendte øer i Karrebæk Fjord, og særligt det gule eventyrslot er et tilløbsstykke uden lige. Blomsterentusiaster vil nyde en gåtur i den smukke slotspark, der har masser at byde på året rundt. Lige nu er det roserne, der står i fuldt flor, i sensommeren er det liljerne, og i foråret de dekorative tulipaner. Gavnø Slot har også en fed trætopbane, hvor hele familien kan boltre sig på svævebaner og klatrenet, mens historie- og kulturinteresserede kan gå på opdagelse i Nordens største private malerisamling eller i det gamle rokokoslots restaurerede stuer, som tager gæsterne med på en rejse tilbage i tiden.

SE

Holmegaard Værk

Du kender med garanti Pablo Picassos skæve streg og vilde farvepalet. Men vidste du, at en af det 20. århundredes største malere også var en gudsbenådet keramiker? Netop nu kan du opleve et udsnit af den verdensberømte kunstners mere end 4.000 værker i keramik på kulturhøjborgen Holmegaard Værk – alle i vanlig Picasso-stil. Holmegaard Værk ligger kun en kort køretur fra Karrebæksminde og rummer en af Nordens største samlinger af glas og keramik. I det levende værksted kan du opleve glaspustere forvandle glødende glas til champagneskåle og vaser. Og ps. Museumsshoppen er fantastisk, og restauranten serverer formidabelt smørrebrød!

SMAG

Vesterhave Vingård

Helt ude på tippen af Karrebæksminde står vinstokke og pergolaer med fyldige drueklaser i hobetal i lange rækker. Her holder Vesterhave Vingård til – en dansk vingård med økologisk vin på hylderne. De milde vinde og det lune, kystnære klima nær Smålandshavet giver enestående betingelser for at lave vine, man ellers bedst kender fra sydens sol. Tag på rundvisning i vinmarken med den karismatiske vinbonde, og smag på de prisvindende vine i den lille gårdbutik.

SPIS

Stejlepladsen

Stejlepladsen er Karrebæksmindes nye hotspot. Her kan man stille sulten i de små madboder og træhuse, som tilsammen udgør et lille streetfood marked tæt ved kanalen. I et af dem holder B-Spisehuset til. Gourmetrestauranten B-spis i Næstved midtby har nemlig fået vokseværk. Filosofien er dog den samme: Her laver man mad med gode råvarer og stor velsmag. Tag plads ved et bord i solen, og gå ombord i friske asparges med rejer, en lækker salat eller butterdejstartelet med dansk kylling. Slut af med en stor is hos Enø Bageri, der har hjemmelavet is på økologisk mælk i montrerne, eller en frisklavet vaffel hos Vaffelbageriet Enø.

Stege

Foto:Tage Klee

Der er gang i gaden, når de traditionsrige tirsdagsmarkeder løber af stablen i juli, men også resten af året kan du gøre et godt fund i den charmerende købstad Stege på Møn. Her er nemlig både små specialbutikker, antikvitets- og genbrugsbutikker i den hyggelige gågade og små gårdmiljøer. Og hold så godt øje med de håndskrevne skilte langs vejene – der er altid et loppemarked, en hip kaffebar eller en pop op-shop lige om hjørnet.

UDFORSK

Camønoen

Langs dramatiske klinteskrænter, fuglereservat og bøgeskov bugter den 175 kilometer lange vandrerute Camønoen sig. Vandreruten går over hele tre øer, nemlig Møn, Nyord og Bogø, er inddelt i 10 etaper, og der er masser af overnatningsmuligheder undervejs. Mælkevejen, som en af ruterne er døbt, er knap 13 kilometer lang og går forbi Møns Klint. Her er nattehimlen et særligt syn pga. den minimale lysforurening på Møn, og derfor kan man på klare dage – især i vinterhalvåret – se millioner af stjerner og endda få et glimt af netop Mælkevejen, hvis man er rigtig heldig. I dagslys er den 128 meter lodrette klintevæg dog også en showstopper. Uanset hvilke etaper du vælger, er der garanti for fantastiske naturoplevelser og afslappet ø-stemning.

OPLEV

Nyord & Noorbohandelen

Nyord er Møns mindre kendte naboø med bilfri bymidte og bedårende bindingsværkshuse. Der hersker en helt særlig tilbagelænet atmosfære på den lille ø med blot 35 fastboende, som ligger langt fra storbyens støj. Her er rum til bare at være og nyde. Det kan man gøre hos Noorbohandelen, der sælger gin lavet på lokale urter fra Isle of Møn Spirits, den berømte Nyord sennep, frisksmurte sandwiches og masser af andre lækkerier. Sluk tørsten med en gin & tonic på solterrassen, og gå så på opdagelse på de små veje.

SPIS

ND122

Skal det være ekstra godt, så tag turen til Klintholm Havn nær Møns Klint, hvor restaurant ND122 har til huse. ND122 er et lille spisested med store ambitioner – sidste år blev de kåret som Årets Restaurant på Sjælland i kategorien "Value for money" af Den Danske Spiseguide. Maden tager afsæt i håndplukkede råvarer fra lokalområdet, så spiseoplevelsen smelter sammen med omgivelserne, og restauranten er indrettet i autentisk maritim stil.

Rødvig

Foto:Destination SydkystDanmark

Rødvig er en lille havneby nær UNESCO-attraktionen Stevns Klint, der fortæller en dramatisk historie. Stevns Klint er nemlig det bedste sted i verden at se sporene efter den asteroide, der ramte Jorden og udslettede mere end halvdelen af alt liv for 66 mio. år siden. Fra Rødvig kan man tage på bådtur ud til klinten, man kan leje SUP-boards og udforske farvandet, eller blot nyde den afslappede atmosfære på havnen.

OPLEV

Stevns Klint

Man kan ikke besøge Rødvig uden at opleve Stevns Klint. Den fulde naturoplevelse får du på vandreruten Stevns Klint Trampesti, som går gennem kalkbrud, marker og forbi Højerup Gl. Kirke, der ligger på det yderste af klintekanten. Fra kirkens balkon åbenbarer det blå vand og den hvide klint sig. Man kan også gå på opdagelse i Stevnsfortets underjordiske gange. Et atomsikkert militæranlæg 18 meter nede i klinten, hvor soldaterne lå på vagt nat og dag under Den Kolde Krig. Her kan man få en guidet tur, se gamle missiler, og ungerne kan blive hemmelige agenter for en dag i det virtuelle spionspil. Senere på året – lige op til efterårsferien – slår et splinternyt besøgscenter i mange-millioner-klassen dørene op i Boesdal Kalkbrud. Et spektakulært byggeri, som camoufleres i de naturlige forhøjninger i terrænet, og som skal formidle historien om den vilde verdensarv lige uden for vinduerne.

SPIS

Rødvig Kro & Badehotel

Det lokale badehotel er hele Rødvigs stolthed. Hele to gange er det blevet kåret til Danmarks Bedste Badehotel. Værelserne har kig til havet, og krostuerne er superstemningsfulde. Køkkenet arbejder ud fra devisen, at lokalt er bedst, og derfor kommer langt de fleste råvarer fra gårde og økologiske grøntsagsproducenter på Stevns, bl.a. Engvang Frugtplantage, som også har pluk-selv-jordbær og en skøn gårdbutik med eget bageri og alverdens hjemmelavede lækkerier.

BO

The Norrmans

Lækker indkvartering – tjek! Fantastisk mad – tjek! Naturskønne omgivelser – tjek! Hos The Norrmans får man det bedste fra alle verdener. Den gamle gård og staldbygning er indrettet med unikke fund fra alle verdenshjørner og er en regulær eksplosion af farver, mønstre og fantasifulde tapeter. Hver en krog emmer af god stil. Restauranten serverer vegetariske retter med grøntsager fra egen køkkenhave.