Gå til indhold

Dark Sky på Møn og Nyord

Foto: Ruslan Merzlyakov

På Møn og Nyord kan du opleve "Dark Sky" - en enestående og mørk nattehimmel beskyttet mod lysforurening, hvor millioner af stjerner blinker og giver dig det klareste udsyn til stjernehimlen. 

Møn og Nyord er udnævnt som Nordens første Dark Sky Park og Community. Det betyder, at områdets nattemørke er beskyttet mod lokal lysforurening for at give det bedste og klareste udsyn til den imponerende stjernehimmel. Oplevelsen, hvor millioner af stjerner lyser på himlen og spejler sig i havet, er intet mindre end magisk. Lige netop det her kan hverken yoga eller anden mindfulness hamle op med. Dark Sky er simpelthen wellness for krop, sjæl og sind, så slap af og nyd øjeblikket. Nyd din tilstedeværelse lige netop her!

Foto:Tage Klee

Hvor og hvornår kan Dark Sky opleves?

Møn og Nyord er nogle af de få steder i Danmark, hvor det er muligt at opleve Dark Sky. Fra september til marts er der flest mørke timer, så det er en oplagt tid på året at nyde nattehimlen, men Dark Sky kan naturligvis opleves hele året rundt. På en sommernat kan du se Mælkevejen som et bredt mælkehvidt bånd af lys, der strækker sig over hele himlen. Augusts lune nætter kan du bruge på at tælle stjerneskud, og i efteråret kan du se Andromeda-galaksen, som en lille tåget sky på nattehimlen.

Dark Sky når det er overskyet?

Selvom det er overskyet og stjernerne er gemt væk, kan I sagtens drage på tur i nattemørket. Det helt uforstyrrede mørke kan være en uforglemmelig oplevelse, hvor sanserne virkelig får lov at udfolde sig. Lyde, dufte og en uventet sanselighed opleves på en helt ny måde. Tag på nattevandring med en Dark Sky Guide for den fulde oplevelse. 

Foto:Tage Klee

Tre interessante fakta om Dark Sky

1. Dark Sky refererer til en verdensomspændende indsats for at reducere lysforurening, da de fleste byer har så meget lys på alle døgnets timer, at det ikke er muligt at se stjernehimlen. Faktisk er 80% af verden lysforurenet! 

2. Lyset man ser fra en blinkende stjerne, kommer fra steder, der ligger flere lysår væk. Lyset har været på en flere tusind år lang rejse. Det betyder, at hvis du kigger på de blinkende stjerner, er det lidt ligesom at se tilbage i tiden!  

3. Dark Sky Park findes 44 steder i verden, hvoraf ni er i Europa. Møn og Nyord er det første område i verden, som både er udnævnt til Dark Sky Community og Dark Sky Park. 

Dark Sky certificerede overnatningssteder

Flere overnatningssteder på Møn har fokus på de store mørkeoplevelser og arbejder for at begrænse lysforureningen. Herunder er tre gode på overnatningssteder, som giver dig de perfekte forudsætninger for en uforglemmelig Dark Sky oplevelse.

Share your wonders: